4 Uniter-díjra jelölték a kolozsvári színház Angyalok Amerikában című előadását

2018 március 01. csütörtök, 11:22

A Román Színházi Szövetség (UNITER) négy díjra jelölte a Kolozsvári Állami Magyar Színház Angyalok Amerikában című előadását a román színházi szakma legrangosabb díjkiosztó gáláján, amely májusban lesz Gyulafehérváron.

A Ludmilla Patlanjoglu, Alina Epingeac és Corin Ciobotari kritikusokból álló jelölőzsűri Szűcs Ervint Prior Walter megformálásáért a legjobb férfi főszereplő díjra jelölte. Ugyanabban az előadásban nyújtott alakításukért Kató Emőkét a legjobb női mellékszereplő, Bogdán Zsoltot pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjára javasolták.

A produkciót Victor Ioan Frunza állította színpadra, aki a 2017-es év legjobb rendezése díjra esélyes. Ugyanebben a kategóriában elismerésre javasolták Radu Afrim román rendezőt is, aki a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban állította színpadra a szarajevói születésű Adnan Lugonic Ha hangosan gondolkodnánk című művét. Az orosz Jurij Kordonszkij is versenyben van a legjobb rendezésért járó kitüntetésért Gabriel García Márquez Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című művének a Temesvári Állami Német Színházban való színpadra állításáért.

Ez utóbbi előadásban nyújtott alakításáért Török Olga színésznőt is javasolták a legjobb női főszereplő díjra.

A legjobb előadás kategóriában a temesvári román színház, az Aradi Ioan Slavici Színház és a bukaresti Teatrul Mic egy-egy produkciója közül választják ki majd a 2017-es év legjobb előadását.

Az UNITER közölte, hogy a gyulafehérvári gálán különdíjat kap a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a romániai színjátszás és kulturális élet fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásáért.