Marosvásárhelyen és Nyárádszeredában az Osonó fórumszínházi előadása

2018 március 03. szombat, 17:28

Március 5-én és 6-án a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával öt alkalommal lesz látható a Fazakas Misi által rendezett Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című fórumszínházi előadás. A román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló kétnyelvű produkció osztálytermi változata mellett, március 5-én 19 órakor a marosvásárhelyi nagyközönség is láthatja a GCaféban.

Fotó: Osonó Színházműhely

Fotó: Osonó Színházműhely

Az előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

A mostani előadássorozat annak a komplex színháznevelési projektnek a része, amely során a következő időszakban öt megyében – Maros, Arad, Bihar, Szatmár és Szilágy – összesen 25 alkalommal, főként iskolákban, osztálytermi produkcióként mutatja be az előadást a társulat.

Az Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül, az Osonó intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse. A független társulat célja, hogy korunk mindennapi történéseit felismerje, művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressen.

Fotó: Osonó Színházműhely

Fotó: Osonó Színházműhely

A turné programja:
Március 5, 10.00 óra: Marosvásárhely, Marosvásárhelyi Református Kollégium
Március 5, 14.00 óra: Marosvásárhely, Mihai Eminescu Pedagógia Líceum
Március 5, 19.00 óra: Marosvásárhely, Gcafé
Március 6, 10.00 óra: Nyárádszereda, Bocskai István Elméleti Líceum
Március 6, 13.00 óra: Nyárádszereda, Bocskai István Elméleti Líceum