Miniévadot hirdet a Tompa Miklós Társulat

2018 március 05. hétfő, 17:26

Idén ünnepli 72. születésnapját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Ebből az alkalomból március 9. és 14. között miniévaddal készül a társulat Showkeys 2018 elnevezéssel. A program szerint nyolc színházi produkciót láthat a közönség. Az előadásokat szakmai beszélgetések követik, amelyek nyitottak, bárki részt vehet rajtuk.

Keresztes Attila, Gáspárik Attila / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház / SHOWKEYS - sajtótájékoztató / Fotó: Bereczky Sándor

Keresztes Attila, Gáspárik Attila / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház / SHOWKEYS – sajtótájékoztató / Fotó: Bereczky Sándor

Bár már a 19. századtól folyamatos színjátszásról tudósít a korabeli sajtó Marosvásárhelyen, az állandó színház megalakulását ahhoz a 72 évvel ezelőtti eseményhez kötik, amikor Kemény János, Pittner Gábor és Tompa Miklós hármas igazgatásával március első napjaiban megalakult a társulat, amely jogilag a mai társulat elődjének tekinthető – ismertette Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója röviden a múltat. Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti vezetője elmondta, a 70. évforduló óta minden évben megszervezik a miniévadot, amely tükre lesz annak, amit elértek a hat év alatt, amióta ebben a felállásban vezetik a színházat.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház / Részegek - próba / Fotó: Bereczky Sándor

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház / Részegek – próba / Fotó: Bereczky Sándor

A március 9. és 14. közötti miniévadnak a Showkeys nevet adták, ami egy kulcspillanatra utal, arra, hogy a színházi produkciókat kerekasztal-beszélgetések követik vagy azonnal az előadások után, vagy másnap délelőtt. A szakmai fórumok nyitottak, azokra bárki beülhet, hogy színházról, színészi munkáról, rendezésről, dramaturgiáról halljon. Negyven szakmabelit hívtak meg Lengyelországból, Olaszországból, Magyarországról többek közt, olyanokat, akik véleményére kíváncsiak, akik nyitottak az újra, a kísérletezésre, a művészire.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház / Hedda Gabler / Fotó: Rab Zoltán

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház / Hedda Gabler / Fotó: Rab Zoltán

Március 9-én, péntek este fél 8-kor a kisteremben Ivan Viripajev: Részegek című darabjának premierjével indul a miniévad. A Radu Afrim rendezésében színre vitt produkcióról másnap, március 10-én, szombat délelőtt 11-től hirdettek kerekasztal-beszélgetést az előcsarnokban. Szombat délután 4-től a kisteremben Jon Fosse: Szép című darabját játssza a társulat Adi Iclenzan rendezésében, este 7-től pedig Henrik Ibsen: Hedda Gabler című előadása lesz műsoron Keresztes Attila rendezésében. Március 11-én, vasárnap délután 5 órától a kisteremben Timur Vermes: Nézd, ki van itt! című szatírája tekinthető meg Theodor Cristian Popescu rendezésében. Ugyanaznap este 8 órakor William Shakespeare: Macbeth című tragédiája szerepel a műsoron a nagytermi stúdiótérben. Március 12-én, hétfő 19:30-kor Bartis Attila: A nyugalom című színműve tekinthető meg a kisteremben Radu Afrim rendezésében, kedden este 7-kor a nagytermi stúdiótérben Anton Pavlovics Csehov: Sirály, szerdán este 7-től a nagyteremben Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámája látható Sebestyén Aba rendezésében.

Forrás: maszol.ro