REFLEX4 – Fiatal színházi szakírók jelentkezését várják

2018 március 11. vasárnap, 17:29

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház szervezésében 2018 május elején negyedik alkalommal kerül sor a REFLEX4 Nemzetközi Színházi Fesztiválra. A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz workshop fiatal színházi szakírók számára május 6-14. közt. Az In/between Reflex(ions) műhely célja hosszútávon a színházról folyó szakmai párbeszéd elősegítése, a színházkritika támogatása román és magyar nyelvterületen.

Fotó: Vargyasi Levente

Fotó: Vargyasi Levente

A workshop munkálatainak irányítói neves szakemberek: Kricsfalusi Beatrix (irodalom- és színháztörténész, a Debreceni Egyetem adjunktusa), Iulia Popovici (színházi kritikus és kurátor, az Observatorul Cultural hetilap szerkesztője), Andrew Haydon (független színházkritikus, a Postcards from the Gods bloggere), Stefan Johansson (kritikus és dramaturg, a Svéd Rádió és a Svéd Királyi Opera korábbi munkatársa).

A résztvevők velük együttműködve szerkesztik, írják a fesztivál magyar, román és angol nyelvű kritikai blogját. A műhelyvezetőktől szakmai támogatást kapnak, szövegeik építő szakmai és nyelvi, stilisztikai gondozáson mennek át, mielőtt megjelennek a fesztivál honlapján. Rövid távú képzés ez, amely hozzájárul a fiatal/pályakezdő szakírók felkészüléséhez, képességeik kibontakozásához, bátorításukhoz, illetve szakmai kapcsolataik építéséhez. A workshop munkanyelve az angol.

Fotó: Vargyasi Levente

Fotó: Vargyasi Levente

Az érdeklődők rövid, angol nyelvű bemutatkozó levelet (e-mailben) és egy korábban nem publikált, anyanyelvükön vagy angolul írt kritikát (Word-csatolmányban) küldhetnek a jelentkezéshez. Fontos, hogy a kritika tárgyául választott előadás kortárs színházi nyelvet használjon. A szervezők és a workshop irányítói a beküldött írások alapján választják ki a résztvevőket. A döntésről egy hónapon belül minden jelentkező értesítést kap. A résztvevőknek a fesztivál szállást, ellátást, az előadásokra belépőt biztosít. Saját utazásuk költsége a résztvevőkre hárul. További információ és jelentkezés a reflexfest@gmail.com 2018. április 6-ig.