Verses szórakozásra és elmélkedésre hív a marosvásárhelyi társulat

2018 március 28. szerda, 12:25

A 2018-as Költészet Napján a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata verses szórakozásra és elmélkedésre hívja a felnőtteket és az ifjakat. 

„A vers az, amit mondani kell” (Kányádi Sándor)

De szeretnék gazdag lenni – az első vers, amivel az iskolában találkozunk, majd jön az Anyám Tyúkja és a többi Petőfi és Arany és Vörösmarty és Ady… Vajon miért esik ki az életünkből a vers az iskola után? Miért mondja mindenki Petőfire, hogy a legnagyobb költő, majd négyszemközt azt, hogy „nem szeretem Petőfit”… Olvasunk mi manapság verset? Esetleg, ha megjönne a kedvünk hozzá, hogyan tájékozódjunk a kortárs irodalomban? 

Fotó: Bereczky Sándor 

Milyen a De szeretnék gazdag lenni, vagy az Anyám tyúkja felnőtt színészek előadásában, felnőttek számára? Hát egy locsolóvers „komolyan” előadva? Hát az a vers, ami az előadás közben születik? 

Az összeállításban Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Dsida Jenő, Emőd Tamás, Erdős Virág, Faludy György, Fekete Vince, Illyés Gyula, József Attila, Kányádi Sándor, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Kovács András Ferenc, Lung Zsolt, Markó Béla, Nagy László, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Székely János, Szilágyi Domokos, Vörösmarty Mihály és Weöres Sándor költeményei szerepelnek.

Előadók: Bartha László Zsolt, Berekméri Katalin, Fodor Piroska, Henn János, Kiss Bora, Kovács Botond, Meszesi Oszkár, Moldován Orsolya, Sebestyén Aba, Simon Boglárka-Katalin, Tollas Gábor és Tompa Klára + meglepetés.

Válogatta, szerkesztette, a műsort vezeti: Gáspárik Attila

A bemutatóra a Magyar Költészet Napján, 2018. április 11-én, szerda délelőtt 11.00 és 19.30 órától kerül sor a Színház Kistermében. Az előadás megtekinthető április 12-én, csütörtökön és 13-án, pénteken szintén két időpontban: 11.00-től és 19.30-tól.

Jegyek egységes 10 lejes áron kaphatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online, a www.biletmaster.ro honlapon.

Információk a Színház honlapján: www.nemzetiszinhaz.ro és Facebook-oldalán: www.facebook.com/tompamiklos.