Czajlik József: “Komolytalan parasztvakítással nem lehet színházat alapítani”

2018 április 05. csütörtök, 14:06

Februárban kiderült, hogy hamarosan valóra válhat a sokat rebesgetett terv: Dunaszerdahelyen megalakulhat a harmadik szlovákiai magyar kőszínház. Czajlik József, a Kassai Thália Színház igazgatója a parameter.sk-nak beszélt a tervekről.

A parameter.sk cikkéből:

A sajtóban és a döntéshozói körökben is Gál Tamás színművészt emlegetik az új magyar nyelvű felvidéki teátrum esetleges igazgatójaként, aki elmondta, örülne a felkérésnek. Gál úgy nyilatkozott, hogy magasan képzett, diplomás színészekkel tudná elképzelni a munkát, azonban a színházalapítási projekt előkészítésében résztvevő Rivalda Színház öt tagja már készpénznek veszi, hogy az új színház társulatának tagjai lesznek

Czajlik József / Fotó: Barak Dávid, parameter.sk

Czajlik József / Fotó: Barak Dávid, parameter.sk

Czajlik József neve is többször felmerült a készülődő dunaszerdahelyi színházalapítás kapcsán, az elhangzottak alapján főrendezői minőségben számítanának rá a kapcsolódó tanulmány szerzői. A Kassai Thália Színház igazgató elmondta, a színházalapítás ötletét és azt, hogy tervezgetés van folyamatban, csak néhány hónappal ezelőtt tudta meg a szakma. “Ez sok félreértésre is okot adott. Gál Tomi barátom neve óhatatlanul már akkor is felmerült, nemrég az enyém is, azonban az elején minket – jómagamat és Tóth Tibort, a Komáromi Jókai Színház igazgatóját – ez ügyben hivatalosan nem kerestek meg. Ezután különböző közvetítőkön keresztül megszólítottuk a tanulmány szerzőit, hogy megtudjuk, miről is van szó. Ekkor kerültünk kapcsolatba Kóczán Andrással, mint a színházalapíás kezdeményezőjével, és Tóth Tibi kollégámmal jeleztük: Tudni szeretnénk, mi is akar lenni ez az egész. Megkaptuk az akkori előtanulmányt, majd a személyes találkozóra Budapesten került sor. (…) Mi elsősorban mint intézményvezetők beszéltünk a szféra mostani állapotáról, és próbáltuk számba venni azt, hogy a színházalapítás a komáromi Jókaira és a kassai Tháliára negatív hatással lehet, ha nem megfelelően készítik elő” – mutatott rá a direktor. Hozzátette: azt szerették volna elérni, hogy induljon érdemi vita a témával kapcsolatban, mert az a tanulmány, amit olvastak, “nem minden pontjában találkozik a valósággal”, sok helyen csak feltételezésekre vagy nem korrekt kiindulási alapokra épít.

“Az én meggyőződésem az, hogy itt csak egy különleges profillal lehet előállni, ami más mint a másik két színház profilja – ez az, amit kimondani nagyon könnyű, de megvalósítani nagyon nehéz. Amikor Volner Nagy Melinda táncpedagógus a Paraméternek adott interjújában egy színházpedagógiai projektről beszélt, az pont egy olyan ötlet volt, amit mi már pontosan hét éve csinálunk a Thália Színházban, hét éve zajlik a Káva Kulturális Műhellyel történő együttműködésünk, melynek keretében egy színházi-nevelési program folyik. Szóval ez például az egyik szűkebb profilja lehetne ennek a színháznak, ezt javasoltam. De ehhez konkrét elképzelések kellenek. A drámapedagógia egy szakma, amit még az egyébként is diplomával rendelkező és képzett színészeknek is külön meg kell tanulniuk, olyan nem létezik, hogy egy színházi-nevelési előadást valaki egyszer csak a semmiből, nulláról elkezd csinálni…. Ráadásul nem is mindenki megfelelő alkat erre, ezek súlyos szakmai kérdések” – fejtette ki Czajlik József.

“Sikerült megértetnünk ezt is, hogy nem elég megalapítani egy színházat, ehhez kell egy fenntartó is. A szlovákiai színházak fenntartói általában a megyei önkormányzatok – a Tháliát és a Jókait is az adott megye tartja fenn. Nagyszombat megye tekintetében Szlovákia egyik leggazdagabb megyéjéről beszélünk, és biztos vagyok abban, hogy aprópénz az az összeg, amit egy ilyen színház fenntartása jelent egy ilyen megyének. Nagyszombat megyének egyébként jelenleg egy színháza van, Kassa megyének négy… A másik kérdés, ami egy totális félreértés volt, a cikkben is olvastam, hogy 12 színész lenne, mert máshol 30 van… Hát kérem szépen: A Kassa Thália Színháznak 13 színésze van, a Komáromi Jókai Színháznak ha jól tudom szintén ennyi. A többiek vendégszínészek, és állandóan küzdünk azzal, hogy meg tudjuk tartani a színészeinket, és próbálunk minden szempontból munkát és megfelelő szerepeket adni nekik. Én azt gondolom, hogy ezek a számok is eléggé légből kapottak, ráadásul az interjúban említik a Rivalda Színházat is. Tudni kell, hogy engem a Rivalda Színház soha nem kért fel főrendezőnek. Egyszer Kóczán András – pont a dunaújvárosi párperces találkozónkon – említette, hogy számolhatnak-e velem mint főrendezővel, és én azt mondtam, hogy nagyon sokat kell még erről beszélgetnünk ahhoz, hogy én egyáltalán bármire igent mondhassak, és ezt akkor sem úgy vettem, mint a Rivalda Színház felkérését, hanem úgy vettem, hogy a jövőben megalakulandó színházban vállalnék-e főrendezői feladatot. Én többször kifejtettem, hogy számomra a Rivalda Színház és a leendő dunaszerdahelyi hivatásos színház nem egy és ugyanaz” – szögezte le a Kassai Thália Színház igazgatója.

A teljes interjú itt olvasható.