A nyugat hőse – Tragikomédia Visky Andrej rendezésében a Csíki Játékszínben

2018 április 06. péntek, 17:18

A nyugat hőse című tragikomédiát mutatja be a Csíki Játékszín április 13-án. Az évad utolsó nagyszínpadi produkcióját Visky Andrej rendezte.

„A cselekmény Nyugaton játszódik, vagyis Írország legnyugatibb csücskében, mindentől távol. Az alkoholgőzös szereplőkkel benépesített országúti kocsmába titokzatos, furcsa idegen érkezik. Nemsokára mindenki legmélyebb csodálatát és tiszteletét váltja ki azzal, hogy kettéhasította az apja koponyáját. Ettől a ponttól kezdve a tett elkövetője egyre jobban felnagyítja a valóságot, a közönsége pedig egyre inkább vevő erre, ameddig be nem lép egy másik idegen… Miért van szükségünk sztárokra, ikonokra, és hogyan jellemeznek ők bennünket? Milyen világ az, ahol egy fikcionált, divatos identitást kell felvennünk ahhoz, hogy valakivé váljunk? Van-e esélye az őszinte emberi kapcsolatoknak ott, ahol az anyagi érdekek mindenek fölött állnak, és az alkohol eltorzítja az embert kívül-belül? Van-e esélye a szerelemnek?” – írja honlapján a Csíki Játékszín.

Fotó: szekelyhon.ro

Fotó: szekelyhon.ro

Visky Andrej, az előadás rendezője egyenesen provokatívnak nevezte a darabot, amelynek erős dramaturgiája van. Mint mesélte, a tragikomédia első bemutatóján a nézők fellázadtak az előadás ellen, hiszen számukra elfogadhatatlan volt az, hogy emberek egy apagyilkost emelnek sztárrá. „A történet egy olyan minitársadalomban játszódik, amelyben az emberek az élvezeteknek élnek az alkoholfogyasztáson keresztül, egy olyan világban, ahol az emberi kapcsolatok sokszor gazdasági tranzakciókra szűkíthetőek le, egy olyan világban, amely elvesztette a hitét, saját értékeit” – jellemezte a rendező. Hozzátette, amivel a legnehezebb szembenéznie a szereplőknek, az a végtelen üresség, amely bennük lakozik. A rendező szerint a mi világunknak és a darabban lévő világnak sok közös pontja van. Számára, rendezőként a legfontosabb volt a két fiatal főszereplő, Christy és Pegeen személyi fejlődése, ezt emelte ki a darabban. Egy dinamikus előadás sok meglepetéssel és váratlan pillanattal – összegezte Visky a darabot.

Ráduly Beáta, aki Pegeent játsza majd, úgy jellemezte karakterét, mint aki vergődik, keresi, hogy hogyan tudja túlélni ezt a világot, hogyan tudja uralni, hiszen sokszor rákényszerül, hogy ő legyen a „gyeplőtartó”. Puskás László, akit Christy szerepében láthat a közönség, elmondta, kihívás volt számára ez a szerep. Ennek a szerepnek, mint fogalmazott, van egy nagy íve, a karakter változásait kell megjelenítse, aki a valóságot és az igazságot keresi. Bertóti Johannától, a színmű dramaturgjától megtudtuk, Nádasdy Ádám 2014-ben készült fordítását vették alapul a szövegkönyv megírásakor.

Forrás: szekelyhon.ro