Vasvonó – Ősbemutató Dragomán György írásai alapján Szatmárnémetiben

2018 április 27. péntek, 17:22

A Vasvonó – Monodráma két szereplőre és egy hegedűre című előadást mutatta be Szatmárnémetiben Frumen Gergő, a Harag György Társulat színésze és Székely Alpár, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagja.

Frumen Gergő, Székely Alpár / A Vasvonó - próba / Fotó: Harag György Társulat

Frumen Gergő, Székely Alpár / A Vasvonó – próba / Fotó: Harag György Társulat

Két ember a színpadon és egy történet: színész és zenész, szöveg és zene váltják, kísérik, befejezik egymás elkezdett mondatát a szatmárnémeti Harag György Társaulat legújabb előadásában, amely Dragomán György írásai alapján készült. A premier bevételének egy részét – a szerző kérésére – az alkotók az esélyegyenlőségért munkálkodó Igazgyöngy Alapítvány számára ajánlják fel.

Az előadás alapjául a marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő író novellapárja (Vasvonó, Menedék) szolgál „Dragomán György méltán az egyik legolvasottabb erdélyi származású kortárs író és drámaíró. Nem véletlen, hogy darabjainak bemutatását nemzetközi színpadokon is mindig nagy siker övezte. Vasvonó című novellája drámaiságával, humorával, és zeneiségével különleges erővel hatott rám. A szerzővel való levelezés során kaptam meg a novellapár eddig kiadatlan, második darabját, a Menedéket, amivel teljessé válhatott az előadás szövege” – mondta az előadás szerkesztő-rendezője, Frumen Gergő.

Frumen Gergő, Székely Alpár / A Vasvonó - próba / Fotó: Harag György Társulat

Frumen Gergő, Székely Alpár / A Vasvonó – próba / Fotó: Harag György Társulat

„Székely Alpárral – aki a Dinu Lipatti Filharmónia tagja – izgalmas keresésen vagyunk túl: az előadásban sokszor két hangon szólal meg ugyanaz az alak, a színész és a zene hangján. Ezért is lett az előadás alcíme: Monodráma két szereplőre és egy hegedűre. Elmesélünk egy történetet. A közönségnek és egymásnak. A bemutató helyszínének kiválasztása is ennek az utazásnak egy mérföldköve, szimbolikus jelentőségű a főszereplő történetének szempontjából, és egy lehetséges találkozópont a színház és a komolyzene szerelmesei számára” – tette hozzá az alkotó.

Forrás: kronika.ro