Kezdődik a 4. Reflex Fesztivál – A színház mélyebb dimenzióira reflektálnak

2018 május 04. péntek, 17:38

Az idén negyedik alkalommal szervezik meg Sepsiszentgyörgyön a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen a meghívott produkciók a színház mélyebb dimenzióira reflektálnak, túllépve etnikai, nemzeti, szociális és politikai szférán – közölték a szervezők.

A Reflex fesztivált 2009-ben alapították, azóta háromévente szervezik meg. A május 4. és 16. között zajló programsorozatban többnyire hagyományos színházi formákat alkalmazó előadásokat láthat a közönség, de lesznek olyan produkciók is, amelyek az útkeresés vágyából születtek és a zene révén próbálják megújítani a színházat.

Farruquito a vérbő mediterrán hangulatot hozza el flamenco táncával

Farruquito a vérbő mediterrán hangulatot hozza el flamenco táncával

A fesztiválon fellép a spanyol Juan Manuel Fernández Montoya, “Farruquito”, aki a flamenco egyik világhírű képviselője. Produkciójának bemutatója a londoni Royal Festival Hallban volt, majd Spanyolországban, Franciaországban és Japánban láthatta a közönség. Kelet-Európában most először lép fel Farruquito. A sepsiszentgyörgyi közönség láthatja a She She Pop Európa-szerte ismert és elismert német performanszcsoportot is, amely szívesen használja a popkultúra és egyéb műfajok, a szappanoperák, a valóságshow-k eszköztárait.

A lengyel Song of the Goat színház Songs of Lear című produkcióját adja elő háromszor. A laboratóriumként működő társulat folyamatosan új formákkal, alkotói technikákkal és előadás-nyelvezetekkel kísérletezik. Meghívást kapott a brit-német Gob Squad társulat, valamint a szlovén Ptuji Városi Színház is.

Örkény Színház: József és testvérei - próba / Fotó: Horváth Judit

Örkény Színház: József és testvérei – próba / Fotó: Horváth Judit

Magyarországról jelen lesz az Örkény István Színház, amely a József és testvérei című produkciót mutatja be, de a Katona József Színház, a MASZK, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködése nyomán létrejött Egy őrült naplója is szerepel a műsoron. A háromszéki városban fellép a Hodworks társulat is a Grace című előadással. Romániából a házigazda Tamási Áron Színház mellett a Piatra Neamt-i Ifjúsági Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház vesz részt. A fesztivált a helyi és a megyei önkormányzat mellett a magyar kormány is támogatja.

Forrás: MTI, Színház.org