UNITER-díj: Bogdán Zsolt a legjobb férfi mellékszereplő

2018 május 08. kedd, 10:24

A Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze kapta hétfő este a legjobb férfi mellékszereplőnek járó UNITER-díjat a Román Színházi Szövetség Gyulafehérváron szervezett gáláján. A 2017-es év legjobb előadása a temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színházé lett, a legjobb rendezés pedig Jurij Kordonszkijé, aki a temesvári Állami Német Színház társulatával vitte színre Gabriel Garcia Marquez Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című művét. A Ludmilla Patlanjoglu, Alina Epîngeac és Călin Ciobotari kritikusokból álló jelölőzsűri Bogdán Zsoltot az Angyalok Amerikában című kétestés előadásban Roy M. Cohn megformálásáért jelölte a legjobb férfi mellékszereplő díjára.

Bogdán Árpád

Bogdán Árpád

A Román Színházi Szövetség (UNITER) négy kategóriában jelölte díjra a kolozsvári színház Angyalok Amerikában (I. – Küszöbön az ezredforduló, II. – Peresztrojka) című kétestés előadását. A zsűri Szűcs Ervint Prior Walter megformálásáért a legjobb férfi főszereplő, a több szerepet játszó Kató Emőkét a pedig legjobb női mellékszereplő díjára. Victor Ioan Frunză a 2017-es év legjobb rendezőjének díjára volt esélyes. A legjobb férfi mellékszereplőn kívül más jelölést nem sikerült díjra váltani.

Bogdán Zsoltnak ez a harmadik UNITER-díja, 2004-ben megkapta a legjobb férfialakításért járó díjat (Fiatal Faustus / Doktor Faustus tragikus históriája), 2011-ben pedig a Suttogások és sikolyok című előadásban nyújtott alakítását díjazták a legjobb férfi főszereplőnek járó elismeréssel. Emellett háromszor jelölték a legjobb férfi főszereplőnek járó UNITER-díjra: 1999-ben (Thersites / Troilus és Cressida, Lopahin / Cseresznyéskert), 2000-ben (Caliban / A vihar, Lenglume / A Lourcine utcai gyilkosság), valamint 2008-ban (Versinyin / Három nővér).

Forrás: maszol.ro