Júniusban ismét turnéra indul a Háromszék Táncegyüttes

2018 június 02. szombat, 17:21

Ez alkalommal az erdélyi közönséget, illetve a Double Rise fesztivál résztvevőit szólítja meg a társulat.

Háromszék Táncegyüttes: Szerencsekrajcár / Fotó: Ürmösi Levente Mihaly

Háromszék Táncegyüttes: Szerencsekrajcár / Fotó: Ürmösi Levente Mihaly

Erdélyi turnén Szerencsekrajcár c. meseelőadás

A hónap elején, június 5. és 8. között több állomást érintő turnét szervez az együttes. Ennek keretében az Ivácson László rendezte Szerencsekrajcár című gyerekelőadás lesz látható négy erdélyi településen, összesen öt alkalommal:

• június 5., 10:00 és 12:30 – Nyárádszereda, Művelődési Ház
• június 6., 11:00 – Csíkkarcfalva, Művelődési Ház
• június 7., 12:00 – Gyergyóremete, Balás Gábor Művelődési Ház
• június 8., 19:00 – Gyergyóditró, Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház

Az előadás Benedek Elek azonos című meséjének táncos, zenés feldolgozása. Az egyszerű, tréfás történet elsősorban óvodásoknak, iskolásoknak és fiataloknak ajánlott, de az idősebb korosztálynak is maradandó élményt nyújt. A tréfás történet eleven, emberi hangon mesél arról a nehéz, de szükséges emberi állapotról, mely a társadalomba való beilleszkedést, a minden körülmények között való helytállást jelenti.

A mese főhőse Gyurika, a legkisebb fiú, a mese elején kicsi és gyenge, apja alkalmatlannak tartja a szolgálatra. Gyurika természetes vágya, hogy az emberek befogadják, szeressék és megbecsüljék, célja eléréséhez azonban számtalan próbát kell kiállnia. Ez az út vezet családja megmentéséhez, a királylány szívének és a fele királyságnak elnyeréséhez. Az előadásba beépülő mondókák, rigmusok, névcsúfolók, gyerekjátékok, szokások egy olyan mesevilágot varázsolnak, amelyben a gyerekek saját magukra ismerhetnek, otthonukra lelnek. Hiszen az örök boldogság megtalálása csak félelmeink legyőzésével lehetséges – emelik ki az alkotók.

Háromszék Táncegyüttes: Két kezem forgatta, szívem táncoltatta / Fotó: Henning János

Háromszék Táncegyüttes: Két kezem forgatta, szívem táncoltatta / Fotó: Henning János

Két kezem forgatta, szívem táncoltatta – Gyulafehérváron és Torockón

A hónap folyamán két alkalommal is műsorra tűzi a társulat a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórműsorát, mindkét esetben vendégjátékról beszélhetünk. Június 10-én, 17:00 órától Gyulafehérváron, a Szakszervezetek Művelődési Házában lesz látható a népszerű produkció, az eseményre a Fehér Megyei Magyar Napok keretében kerül sor, a Communitas Alapítvány támogatásával. Ezt követően, a hónap végén, június 29-én a Double Rise folkszínpadán is bemutatkozik a társulat.

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című hagyományos folklórelőadás koreográfiái a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világából építkeznek. Erdélynek a barokk kor eredményeképpen ez a legnagyobb mai napig megőrzött táncöröksége, a marosszéki forgatóst például a páros táncok királynőjeként szokták emlegetni.
Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók. Hogyan láthatja magát a hagyományos társadalomban felnövő kislány, menyasszony, asszony és hogyan látják őt a többiek? Van-e boldogság a gyermekkor tiszta világa után, van-e boldogság a szerelem megtalálása után? Mi az, ami az utat megtölti tartalommal, a költő szavait parafrazálva: át tudjuk-e vinni a szerelmet a túlsó partra? Végül, de nem utolsó sorban, át tudjuk-e adni értékrendünket a következő generációknak?

Háromszék Táncegyüttes: AranyAsszonyok / Fotó: Ádám Gyula

Háromszék Táncegyüttes: AranyAsszonyok / Fotó: Ádám Gyula

AranyAsszonyok – utoljára az idei évadban

Június 14-én, 19:00 órától ebben az évadban utoljára lesz látható az AranyAsszonyok című rituális folklórelőadás. A Furik Rita által rendezett produkciót a Háromszék Táncstúdióban nézhetik meg az érdeklődők, jegyeket a Kulturális Szervezőirodában, illetve a www.biletmaster.ro oldalon vásárolhatnak. Az iroda nyitva tartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10-16 óra között, pénteken 11-13 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267-312104.

Az ősi magyar szellemiségben az AranyAsszonyok a női teremtő és gyógyító minőséget képviselték, a Szeretetet és az Élet továbbadását. Szellemi vezetőkként égi és földi tudást kapcsoltak egybe. Az istennői minőség földi helytartói ők, olyan asszonyok, akikben elevenen élnek az ősi gyökerek, akik tudják a Mindenség titkait, ismerik önmagukat és a tudatosságukból eredő szolgálatukat.

Mi az, amit el kell tanulnunk az Égi Anya hajdani avatott Asszonyaitól? Mi az, amit a mai kor identitását kereső női lelke egyre jobban szomjaz? Amitől oly régen megfosztva van?

A Böjttől- böjtig és Az én mesém c. előadások rendezőjének újabb alkotása, egyfajta szellemi folytatása a megkezdett útnak. Furik Rita a hagyomány szakrális erejével közelít témáihoz, ez esetben a Nőt és a Férfit kívánja visszaemelni méltó helyére, és a Napbaöltözött NagyBoldogasszony jelképével pedig a halhatatlan hitről vall. A folklórba ágyazott motívumok a tánc, az élő népzene és ének nyelvén egyért szólnak: feleleveníteni a hitet az iránt, hogy a Szeretet az egyetlen létező és élhető kommunikációs csatorna.