Újratervezés a Csíki Játékszínben – Kányádi Szilárd igazgató a tervekről

2018 június 04. hétfő, 10:04

Állandó folyamatként figyelné a nézői igényeket, és új elképzelésekkel is „nyitná” a Csíki Játékszínt. Kányádi Szilárdot a maszol.ro kérdezte.

A maszol.ro cikkéből:

“Sokféle érzés kavarog bennem: öröm, hit, félelem, bizonytalanság, remény, magabiztosság, nyitottság… Egy dolog viszont biztos, és ez erőt ad: itt vagyok, itt vagyunk, eljött ez a pillanat is, és most kell kezdenem és kezdenünk valamit a lehetőséggel, feladattal, kinevezéssel. Valami jót, természetesen” – szögezte le Kányádi Szilárd, aki eddig ideiglenesen látta el a színidirektori teendőket, ám sikeres vizsgája után már “teljes jogú” igazgatója a csíkszeredai teátrumnak.

Kányádi Szilárd / Fotó: Gecse Noémi, szekelyhon.ro

Kányádi Szilárd / Fotó: Gecse Noémi, szekelyhon.ro

A direktor elmondta, lassan két év alatt lehetősége nyílt arra, hogy színészként és rendezőként belülről tapasztalja meg a Csíki Játékszín helyzetét, úgy gazdasági, mint azakmai szempontból. “Nem mondom, hogy ez elegendő idő arra, hogy bárki is teljes képet kapjon egy színházról. Amit pozitívumként elmondhatok, hogy a társulatban és a munkaközösségben hihetetlen potenciált látok. Amint azt korábban is elmondtam, a kollégáimmal bátran neki lehetne vágni akár a nagyvilágnak is. Ami viszont a gyengeségek-veszélyek kérdéskörét illeti, magammal kezdeném a sort. Ugyanis jelenleg az egyik ismeretlen tényezője ennek a bonyolult képletnek, nevezetesen a Csíki Játékszínnek, én magam vagyok. Az igazgatás gyakorlati része, úgy is mondhatnám, hogy a sűrűje, most kezdődik. Hogy hogyan sikerül vagy sikerül-e egyáltalán a problémás helyzeteket, az igazgatással járó stresszt abszolválnom, még csak ezután fog kiderülni. Természetesen úgy megyek neki, hogy sikerülni fog. A korábban említett képlet egy másik tényezője, ami a gyengeségek-veszélyeket illeti, az az a társulat és a munkaközösség, amely eddig egy jól körülhatárolt és átlátható rendszerben élt, dolgozott, alkotott. Úgy gondolom, hogy erre a jól körülhatárolt és átlátható rendszerre ráfér egy új lendület, egy újratervezés, és azon belül egy új önmeghatározás. Beláthatatlan, hogy az új lendülettel járó és az azt követő lehetséges változásokra hogyan fog reagálni a Csíki Játékszín munkaközössége” – fejtette ki Kányádi Szilárd.

Az új igazgató szerint a Csíki Játékszín az elmúlt időszakokban az intézmény művészi és szakmai vállalásának következtében túlságosan befele fordulóvá vált. Csak a város és annak környékén teljesített szolgálatot a színház. Így értelemszerűen másodlagossá vált a megmutatkozás lehetősége: fesztiválok, meghívások, turnék stb. Fő célkitűzései egyike, hogy ezt a bezárkózási folyamatot megállítsa, és amennyiben a csapat is benne van, új alapokra helyezzék ennek kérdéskörét.

A teljes interjú itt olvasható.