Szatmárnémetiben vendégszerepel a József Attila Színház

2018 június 05. kedd, 17:22

Június 12-én 19 órai kezdetben az Északi Színházban lép fel a József Attila Színház társulata a Feketeszárú cseresznye című előadással, melynek főbb szerepeiben Rékasi Károlyt, Nemcsák Károlyt és Pikali Gerdát láthatjuk.

Rékasi Károly, Nemcsák Károly / Feketeszárú cseresznye / Fotó: József Attila Színház

Rékasi Károly, Nemcsák Károly / Feketeszárú cseresznye / Fotó: József Attila Színház

Az először 1930-ban, a Vígszínházban bemutatott darab Hunyady Sándor egyik legkiválóbb műve, melyben a szerelem örök-aktuális témáját a kor egyik legfájóbb nemzeti traumájának kontextusában veti fel, önkéntelenül is rávilágítva, hogy Trianon nemcsak az egyes államokat, de elsősorban az azokat lakó embereket érintő probléma is, mely elemi hatással volt az egyes emberi sorsok alakulására is.

Az előadás rendezője Kerényi Imre, a díszleteket Götz Béla készítette, a jelmezek pedig Kovács Yvette Alida munkáját dicsérik.

Nemcsák Károly, Kocsis Judit / Feketeszárú cseresznye / Fotó: József Attila Színház

Nemcsák Károly, Kocsis Judit / Feketeszárú cseresznye / Fotó: József Attila Színház

A történet kezdetén Bácskában a magyarok az urak, de a barátságok, szerelmek nem a nemzeti hovatartozás szerint köttetnek. A szerb házaspár, Irina és Dusán házában gyakori vendég egy barát: a magyar főbíró, aki titokban szerelmes a ház asszonyába. A szép Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de érzelmeiket egymás előtt is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen amikor Bácskában a szerbek átveszik a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon mi lesz a büszke és féltékeny szerb férj és a magyar férfi barátságával? Követi-e szerelmét a szép szerb asszony, és hogyan éli meg a hatalomváltást a darab többi szereplője?

Szereplők: Rékasi Károly, Nemcsák Károly, Pikali Gerda, Kocsis Judit, Korponay Zsófia, Turek Miklós, Vaszkó Bence, Előd Álmos, Blazsovszky Ákos, Ujréti László, Botár Endre, Holczinger Szandra, Fila Balázs, Betz István, Rusz Milán, Chajnóczki Balázs, Láng József, Kiss Gábor, Suki István, Suki Benedek, Brunczlík Péter és Király Sándor.

Rékasi Károly, Pikali Gerda / Feketeszárú cseresznye / Fotó: József Attila Színház

Rékasi Károly, Pikali Gerda / Feketeszárú cseresznye / Fotó: József Attila Színház

Jegyek az Északi Színház Horea utcai jegyirodájában kaphatók minden hétköznap 10 és 17 óra, szombatonként pedig 10 és 13 óra között, illetve előadás előtt egy órával a helyszínen. További tájékoztatásért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mail címen lehet érdeklődni.