65 éves a temesvári állandó magyar színház

2018 június 08. péntek, 14:30

Idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A jeles alkalomból ünnepi rendezvénysorozattal várják a színházbarátokat.

A több, mint másfél évszázadnyi viszontagság után végre központi támogatásnak örvendő temesvári magyar színház 1953. május 3-án tartotta meg első premierjét. Azóta az intézmény a magyar tagozat státuszból önálló színházzá nőtte ki magát, az utóbbi közel harminc évben pedig nem csak a térségre jellemző sokszínű kulturális közeg szerves részeként képviseli a magyar színjátszást, de tizenegy éve egy, a regionálisból az Európa határain is túlmutató nemzetközi színházfesztiválnak, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozónak is otthont ad.

A jeles alkalomból a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeretettel vár minden színházbarátot a június 15-én és 16-án megszervezésre kerülő ünnepi rendezvénysorozatra.

Június 15-én, pénteken 17.00 órától kiállításmegnyitóra kerül sor a Színház előcsarnokában, ahol az elmúlt 65 év képi és tárgyi emlékei révén nyerhetnek betekintést az érdeklődők és a nosztalgiázni vágyók a színház történetébe.

Június 16-án, szombaton 11.00 órától a Stúdió terembe rendhagyó színházi mozizásra várjuk a közönséget, az 1998-ban, Victor Ioan Frunză rendezésébe bemutatott  Alfred de Musset: Lorenzaccio című nagysikerű előadásának vetítésére.

Szintén szombaton, este 19.00 órától, az évfordulós ünnepség fénypontjaként, SÓ MASZK GÓ ON címmel gálaműsorra várnak mindenkit, amelynek zárásaként átadásra kerülnek az Örökös Tagsági címek. A megtisztelő címet hagyományosan olyan volt kollégáknak ítélik oda, akik jelentős mértékben hozzájárultak a mindenkori temesvári állandó magyar színjátszás életéhez.

“65 év!

Tisztes öregkor ez, vagy az örök ifjúság egyik lépcsőfoka?
A Színház vonatkozásában mindenképpen az utóbbi! Mert akárhány évet is tud maga mögött, a SÓ MASZK GÓ ON rendületlenül… és még unokáink is fogják látni!
A cél időközben nem változott: minőségi előadásokkal válaszolni a kor kérdéseire!
A 65 éves évforduló csak egy megálló. Visszapillantunk az elmúltakra, emlékezünk az előttünk járók sikereire és a magunkéira is, hisz minden korszakban a közönség szeretete és a szakma elismerése volt az a két motiváló erő, amely miatt túléltünk, folytattuk, nem adtuk fel!
Tekintsünk hát eleinkre és magunkra is szeretettel, öniróniával, mókásan ebben a kétórányi időutazásban.”

(Szász Enikő rendező)

A gálaelőadásra jegyek válthatók a www.biletmaster.ro holnapon, a Színház jegypénztárában (Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356 450 606) minden hétköznap 16.00 és 19.00 óra között, valamint előadások előtt egy órával.