Erdélyi turnéra indul a József Attila Színház társulata

2018 június 08. péntek, 10:51

Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét – Kerényi Imre rendezésében – öt erdélyi városban mutatja be a József Attila Színház 2018. június 11-17. között.

Rékasi Károly és Nemcsák Károly / József Attila Színház: A feketeszárú cseresznye

Rékasi Károly, Nemcsák Károly és Pikali Gerda főszereplésével június 11-én a nagybányai Városi Színházban, június 12-én Szatmárnémetiben, az Északi Színházban, június 14-én a zilahi Szakszervezetek Művelődési Házában, június 16-án a nagyváradi Szigligeti Színházban, június 17-én pedig Nagykárolyban, a Városi Színház és Művelődési Központban látható a Feketeszárú cseresznye. Az előadás a 2018/2019-es évadban repertoáron lesz a József Attila Színházban. Mind az öt erdélyi helyszínen nagy várakozás előzi meg a vendégjátékokat – már most teltházasnak ígérkezik mindegyik előadás.

Pikali Gerda / József Attila Színház: A feketeszárú cseresznye

A történet kezdetén Bácskában a magyarok az urak, de a barátságok, szerelmek nem a nemzeti hovatartozás szerint köttetnek. A szerb házaspár, Irina és Dusán házában gyakori vendég egy barát: a magyar főbíró, aki titokban szerelmes a ház asszonyába. A szép Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de érzelmeiket egymás előtt is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen amikor Bácskában a szerbek átveszik a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon mi lesz a büszke és féltékeny szerb férj és a magyar férfi barátságával? Követi-e szerelmét a szép szerb asszony, és hogyan éli meg a hatalomváltást a darab többi szereplője?

Nemcsák Károly / József Attila Színház: A feketeszárú cseresznye

Rékasi Károly, a darab egyik főszereplője 2012-ben ezzel a darabbal tért vissza a József Attila Színházba: „Elsősorban a kíváncsiság hajtott. A darab már első olvasásra is egy rendkívül értékes műnek tűnt, nem is beszélve arról, hogy a rendezője Kerényi Imre volt, akit az ország egyik legnagyobb színpadi rendezőjének tartok. Nem lehetett nemet mondani” – nyilatkozta a színművész. „Nagyon élveztem a benne való létezést, azt a hangulatot. Káprázatosan jó dolog olyan színpadi vállalkozásban részt venni, ahol az alkotók társnak tekintik a nézőt. A legnagyobb dolog mégis, amit ettől az előadástól kaptam, az a párom, Pikali Gerda, akivel a Feketeszárú cseresznye próbáin ismerkedtem meg” – mesélte a színész.

Nemcsák Károly és Pikali Gerda / József Attila Színház: A feketeszárú cseresznye

Hunyady Sándor

A feketeszárú cseresznye
színmű két részben

Szereplők:

Péterffy Géza főszolgabíró – Rékasi Károly
Veliszavljevics Dusán – Nemcsák Károly
Irina, a felesége – Pikali Gerda
Milica, Dusán testvére –Kocsis Judit
Danica, Milica lánya – Korponay Zsófia
Balázsházy főhadnagy/ Zsárkó – Turek Miklós
Csaholyi hadnagy/Kormánybiztos – Vaszkó Bence
Jankovics hadnagy/Falusi bíró – Előd Álmos
Berzétey zászlós/Szerb katonatiszt – Blazsovszky Ákos
Kispál, járási számvevő – Ujréti László
Hajdú/Tagbaszakadt paraszt – Botár Endre
Parasztasszony/Katrincás leány – Holczinger Szandra
Pópa – Fila Balázs
Nikics Pántó – Betz István
Ezredes – Rusz Milán
Nikolics Sztévó – Chajnóczki Balázs
Püspök – Láng József / Kiss Gábor
Cigányprímás/ Esperes – Suki István
Brácsás – Suki Benedek
Szerb katonák – Brunczlík Péter, Király Sándor

Alkotók:

Díszlet: Götz Béla
Jelmez: Kovács Yvette Alida
Ügyelő: Verebély Monika / Király Sándor
Rendezőasszisztens, súgó: Czipó Gabriella / Németh Dóra

Rendező: Kerényi Imre