“Sokfajta kötődésünk van hozzá” – Bánk bánt rendezett Hargitai Iván Komáromban

2018 június 09. szombat, 9:30

Április 27-én került bemutatásra a Komáromi Jókai Színház 65. évadának kiemelt előadása, Katona József Bánk bán című tragédiája, Hargitai Iván rendezésében.

Mokos Attila / Komáromi Jókai Színház: Bánk bán

Ajánló a darab elé:

Legnagyobb nemzeti tragédiánkat, Katona József Bánk bánját, melyet először Kassán mutattak be 1833-ban, elvileg nem kell bemutatni senkinek. Békétlenek, merániaiak, hazafias szólamok, Tiborc panasza… A Bánk bán azonban nem csak irodalmi méltatásokon keresztül értelmezhető. Annak a belső ellentmondásnak, emberi konfliktusnak modellszerű megfogalmazása, amely nemcsak történelmi kontextusban olvasható. Egy férfi vívódása, belső konfliktusa – mi az értékesebb és fontosabb: a becsület és a magánszféra tisztasága, vagy a közügyekben vállalt felelősség, a társadalmi ígéret? Mi történik, ha ez a két minőség egymásnak feszül? Lehet-e győztese egy ilyen háborúnak?

A 35. jubileumi évadban Takáts Emőd rendezésében került színre a Bánk bán 1988. január 28-án a Komáromi Jókai Színházban. 1995-ben a kassai Thália Színházban rendezte meg Verebes István, gengszterbandák háborújaként a történetet.

Mokos Attila, Majorfalvi Bálint, Tóth Tibor, Miklós László / Komáromi Jókai Színház: Bánk bán

Alkotók az előadásról:

Hargitai Iván rendező az olvasópróbán elmondta, szeretnék minél élvezetesebben előadni a történetet, céljuk, hogy ne historikus ábrázolás történjen, szórakoztató előadást akarnak létrehozni. Katona Józsefhez az egyik kulcs éppen a színház volt, mivel Katona színészként is tevékenykedett, kedvenc darabja az Othello volt, melynek központi eleme az eszement féltékenység. Az olvasópróbán úgy fogalmazott, politikai thrillerként állítja színre a Bánk bánt: „Az a célunk, hogy ne historikus ábrázolás történjen. Sokfajta kötődésünk van ehhez a nemzeti színműhöz, nemcsak azért szeretjük, mert valamit leképzett az 1800-as évek elején ebből a magyar és német viszonyból, s nyilván volt egy politikai attitűdje, hanem azért is, mert egy nagyon tehetséges színmű” – fejtegette a rendező.

Tóth Tibor / Komáromi Jókai Színház: Bánk bán

Bánk bánt Tóth Tibor, a Jókai Színház jelenlegi igazgatója alakítja, aki elmondta: „Kilencvenötben Kassán volt egy elég erős társadalmi helyzet, egy politikai hangulat, többé-kevésbé arra próbált reflektálni az előadás” – nyilatkozta a Jászai Mari-díjas színész – „Nem ez a darab volt betervezve. A politikai hangulat miatt változtattunk akkor Verebes István hatására a Bánk bánra. Most, annak ellenére, hogy a színház megalapításának hatvanötödik évfordulójára vettük elő, még nem volt olyan attitűdje, hogy reflektáljon a mai, társadalmunkat érintő problémákra; mire elkezdtük próbálni, ez kialakult” – mondta. Tóth Tibor szerint olykor furcsa egybeesések vannak a színház és a társadalmi történések között, és most ez is egy furcsa egybeesés: „Úgy gondolom, hogy még nagyon sok minden fog történni a próbafolyamat alatt, és a bemutatóra még aktuálisabb lesz a helyzet, mint ma, az olvasópróbán” – szögezte le.

Ladányi Júlia, Béhr Márton / Komáromi Jókai Színház: Bánk bán

Melindát Ladányi Júlia, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatója, Novák Eszter és Selmeczi György zenés osztályának növendéke játssza: „Hargitai Iván rendező keresett meg ajánlások és munkák alapján” – mesélte az egyetemi hallgató, aki először vesz részt ilyen nagy volumenű produkcióban. Ladányi Júlia elárulta, izgalmasnak találja ezt a helyzetet, hiszen senkit sem ismer a Komáromi Jókai Színházban: „Eddig jól érzem magam, azután meglátjuk, milyen lesz belevetni magunkat a munkába. Melinda szerepét idősebbnek gondoltam magamnál. Izgalmas és összetett személyiség. Kíváncsi vagyok rá” – nyilatkozta.

Szabó Viktor és Drága Diána / Komáromi Jókai Színház: Bánk bán

A színház a premier után, a tervek szerint május 4-én tartja a Marianum Egyházi Iskolaközponttal közösen meghirdetett Bánk bán nyomában című színháztörténeti vetélkedő döntőjét, melybe 16 háromtagú csapat jelentkezett Pozsonyból, Érsekújvárból, Párkányból, Dunaszerdahelyről, Nagymegyerről és természetesen Komáromból.

Katona József Bánk bán

II. Endre, Magyarok Királya: Skronka Tibor
Gertrudis Királyné, Merániai Úrhölgy: Bandor Éva (Jászai Mari-díjas)
Otto, Gertrudis Testvéröccse, Merániai Nemes: Béhr Márton e. h.
Bánk Bán, Magyarország Nagyura: Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Melinda, Bánk Felesége, Spanyol Úrhölgy: Ladányi Júlia m. v.
Mikhál Bán, Melinda Testvére, Spanyol Nemes: Majorfalvi Bálint
Simon Bán, Melinda Testvére, Spanyol Nemes: Olasz István
Petur Bán: Mokos Attila
Myska Bán: Németh István
Solom: Bernáth Tamás
Izidóra, Merániai Úrhölgy: Drága Diána m. v.
Biberách, Lézengő Ritter: Szabó Viktor
Tiborc, Magyar Paraszt: Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Egy Zászlós úr: Culka Ottó
Egy Udvarnok: Nagy László
Soma: Méhes Gergő m. v.

Endre És Gertrudis Gyermekei: Jancsík Dóra m. v., Sárközi Dávid m. v.., / Lengyel Ádám m. v.
Zászlósurak, Udvornikok, Békétlenek, Udvari Asszonyok: Miklós László, Pőcze László m. v.., Vermes István m. v.., Bukovszky Orsolyam. v., Kiss Dóri m. v., Leczkési Dóra, Pluhár Katica m. v. Szarka Beáta m. v.., Schlár Gréti m. v.

Zenekar: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna Illés Ferenc m.v., Varjú Attila m. v. Mayer József m.v. / Miskolczi Márton m. v.

Díszlettervező: Horesnyi Balázs m.v.
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő m.v.
Mozgás: Cortés Sebastián m. v.
Zene: Dobri Dániel m.v.
Dramaturg: Perczel Enikő m. v.
A rendező aszisztense: Balaskó Edit
Rendező: Hargitai Iván m.v.
Bemutató: Komáromi Jókai Színház, 2018. április 27.

Forrás: Színház.org / Delta / Múzsa