Moziból kialakított játszóhellyel bővül a 65 éves temesvári színház

2018 június 15. péntek, 10:20

Az Alba Iulia utcai Nagytermen és Stúdión kívül újabb játszóhellyel bővül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadó tereinek száma: a színház tulajdonába kerülő moziépület vetítéseknek, kortárs művészeti tevékenységeknek és egyéb közösségi, oktatási programoknak is helyet ad majd.

Rendhagyó és örömteli eseménnyel indul péntek délután a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 65. évfordulójának szentelt rendezvénysorozat. Június 15-én, délután 5 órától a színház előcsarnokában Temesvár polgármestere, dr. prof. Nicolae Robu és a színház igazgatója, Balázs Attila közösen írják alá azt a megállapodást, melynek értelmében a régi, józsefvárosi művész-mozi és nyári kert a Csiky Gergely Állami Magyar Színház tulajdonába kerül.

Ennek értelmében az Alba Iulia utcai Nagytermen és Stúdión kívül újabb játszóhellyel bővül a színház előadó tereinek száma. A színház vezetőségének feltett szándéka, hogy az újonnan megszerzett tér ne csak színházi előadások befogadására legyen alkalmas, de vetítéseknek, kortárs művészeti tevékenységeknek és egyéb közösségi, oktatási programoknak is helyet adjon.  A józsefvárosi Văcărescu utca 18 szám alatti  ingatlan felújításának, berendezésének és technikai felszerelésének költségeit a Temesvári Polgármesteri Hivatal vállalta magára, a színház pedig külhoni, többségében magyar állami támogatásokból igyekszik részt vállalni a felújításokkal járó kiadások fedezésében. A munkálatok megkezdését a 2018/2019-es évadra tervezik.

A megállapodás aláírására június 15-én, pénteken kerül sor 17 órától a színház előcsarnokában, közvetlenül az évforduló alkalmából meghirdetett kiállítás megnyitó előtt.  Az ünnepélyes rendezvénysorozatot szombat este, június 16-án zárja az intézmény egy évfordulós gálaelőadás keretén belül a színház jelenlegi és mindenkori alkalmazottjainak, valamint leghűségesebb nézőinek körében.