Én és a világ – Székely János versei Gyulán és Marosvásárhelyen

2018 június 22. péntek, 17:29

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Gyulai Várszínház koprodukciójában valósul meg a Székely János verseiből összeállított Én és a világ című előadóest.

Henn János / Én és a világ / Fotó: Henning János

Henn János / Én és a világ / Fotó: Henning János

A verseket Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója válogatta, művészeti munkatárs-rendező: Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, előadó: Henn János, a Tompa Miklós Társulat színművésze. A versműsor bemutatójára a Gyulai Várszínház 55. Nyári Évadának programja keretében, 2018. június 26-án, kedden 18:00 órától kerül sor a Gyulai Várszínház Kamaratermében. Marosvásárhelyen a 2018/2019-es évad elejétől lesz megtekinthető a produkció.

Székely János (1929-1992) a XX. század második fele egyik legfontosabb, minden műnemben jelentőset alkotó, s éppen a Caligula helytartója című drámájával világirodalmi rangra is emelkedő magyar író. Életműve túllép és túlmutat a regionális (erdélyi) és aktuálpolitikai meghatározottságokon. Legjobb művei minden személyes vallomásszerűségük ellenére kifejezik a XX. század transzcendens fogódzóktól megfosztott új emberi szituáltságát éppúgy, mint ahogy korának közösségi sorskérdéseit is egyetemes igénnyel fogalmazzák meg, a legáltalánosabb emberi léthelyzet szintjére emelve.