Az Úr nevében – Évadzáró bemutatót tartott a Kosztolányi Dezső Színház

2018 június 24. vasárnap, 17:24

Ősbemutatóval zárta az idei évadot a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Az Úr nevében egy “politikailag brutálisan inkorrekt” előadás Urbán András rendezésében.

Kosztolányi Dezső Színház: Az Úr nevében

Kosztolányi Dezső Színház: Az Úr nevében

A Kosztolányi Dezső Színház ajánlója:

Az előadás egy politikailag brutálisan inkorrekt színházi akció – újfajta politikai paradigmát használ, miszerint rosszfiúk is lehetünk. Ez azt jelentené, hogy a Kosztolányi Dezső Színház hirtelen jobbra kanyarodott? Járj utána!

A ‘balliberális’ koncepció nem létezik. A lusták és a jobboldaliak találták ki, hogy leírják velük ellenségeiket. A produkció a zsidó-keresztény kultúrhagyomány védelme – vagyis a keresztény Európa védelme. Önpusztítás árán is. A demokrácia elpusztításának árán, mint a társadalmi és emberi szabadság egyetlen formája. Cél, hogy minél közelebb kerüljünk a szakadék széléhez. Senkinek sincs igaza, csak és kizárólag nekünk. Az életmódunk elfogadhatatlan a közeledő vallási kultúra számára. Nincs megoldás. Csak a leszámolás a másikkal. És önmagunkkal. A menekültekkel nincs semmi probléma, amíg közelebbről meg nem vizsgáljuk őket. Szeretjük őket, amíg a régi téglagyárakba vannak zárva, melyek illegális befogadóközpontokként működnek. De nem számítanak különösebben. Az iszlámot is csak addig kedveljük, amíg Egyiptomban nyaralunk.

Vége a toleranciának. Ideje, hogy elfogadjuk önmagunkat annak, amik vagyunk.

Kosztolányi Dezső Színház: Az Úr nevében

Kosztolányi Dezső Színház: Az Úr nevében

Az előadás két nagy vallási kultúrát állít szembe egymással, Európa határán, a híres magyar kerítés mellett, melyek úgy tesznek, mintha nem ismernék egymást… És nem is ismerhetik, amíg nem látják a másikat egy sniper célkeresztjében. Mi sem ismerjük. Egészen addig, amíg be nem lépnek a hálószobánkba.
És mindezek közt ott áll az ember. Az egyén. Az idividuum. És állást kell foglalnia.

“Egy ízig-vérig élő színházat hoztunk létre. Csodálattal nézem a négy színészt a színpadon, akik az 1 óra 40 perc alatt olyan tempóval, és olyan odaadással, átéléssel játsszák Az Úr nevében-t, hogy az ember azt hinné, hogy ezt már nem lehet tovább. Nem a fizikai hozzáállás miatt, hanem mert félelmetes, amit a színészek a színpadon művelnek ebben az előadásban, emberi és művészi szempontból remek alakításokat láthatunk, hatalmas mennyiségű anyagot birtokolva, precízen, mégis szellemesen és szórakoztatóan. Az előadásban sok olyan dolog hangzik el, amivel emberként lehet, hogy nem tudunk egyezni, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor rájövünk, hogy ezek azok a gondolatok, amelyek már nekünk is eszünkbe jutottak, akár fölvállaljuk, akár nem” – fejtette ki a Magyar Szónak Urbán András, aki azt is elmondta, hogy az előadást július 9-én Belgrádban egy világkonferencia keretében adják elő, augusztusban a szegedi Thealter fesztiválon is játszani fogják a színészek, valamint valószínűleg szeptember folyamán Cetinjén a Niks fesztiválon is színpadra kerül a darab.

Kosztolányi Dezső Színház: Az Úr nevében

Kosztolányi Dezső Színház: Az Úr nevében

JÁTSSZÁK: Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Nagyabonyi Emese
DRAMATURG: Gyarmati Kata
KOREOGRÁFIA, SZÍNPADI MOZGÁS: Vedrana Božinović
ZENE: Irena Popović Dragović
LÁTVÁNY: Urbán András
DÍSZLETKIVITELEZÉS: Željko Piškorić
KOSZTÜM: Marina Sremac
TANÁCSADÓK: Dr. Sági Zoltán pszichiàter, Dr. Dévavári Zoltán történész
RENDEZŐ: Urbán András

TÁMOGATÓK: Szabadka Város, Magyar Nemzeti Tanács, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap