Pé’z, hova mész? – Vígjátékkal turnézik idén a vajdasági Tanyaszínház

2018 június 25. hétfő, 13:55

A Pé’z hova mész? című vígjátékkal indul idén turnéra a 41. évadát kezdő vajdasági Tanyaszínház, amely ezúttal 24 helyre látogat el, és néhány hét alatt összesen mintegy 1000 kilométert tesz meg traktorral.

Magyar Attila főkoordinátor az MTI-nek hétfőn elmondta: a Tanyaszínház Marin Drzic horvát drámaíró Dundo Maroje című művét használta fel előadása alapjául, amelynek a Pé’z, hova mész? címet adta. A reneszánsz kori drámaíró darabja szellemessége miatt máig népszerű, így Magyarországon is többször játszották. Az eredeti történet a rómaiakat utánozni igyekvő dubrovnikiak nevetségessé válásáról, a pénz uralmáról és a hatalomvágyról szól. Az előadást két fiatal színész, Ricz Ármin és Berta Csongor rendezi, a főszerepet pedig az Újvidéki Színház színésze, Huszta Dániel játssza.

A vajdasági Tanyaszínház korábbi, A falu rossza c. előadása

A társulat összetétele folyamatosan változik, a színészek a Vajdaság egész területéről, önkéntes alapon vesznek részt a munkában, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói pedig kötelező gyakorlatukat töltik itt nyáron, emellett néhány fiatal amatőr színész is lehetőséget kapott arra, hogy kipróbálja magát.

A turné július 21-én kezdődik, a hivatalos bemutatót pedig a Tanyaszínház központjában, az észak-bácskai Kavillón július 28-án tartják. Az augusztus 13-i zentagunarasi előadás a világhálón is követhető lesz élőben, az utolsó előadást pedig augusztus 15-én láthatja a közönség Zentán.

A vajdasági Tanyaszínházat 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat. Olyan helyekre mennek, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is.

A Tanyaszínház központi, kavillói épületegyüttese többéves csúszás után tavaly készült el, az idei esztendőre már csak a kiegészítő munkálatok maradtak, most szépítik a kertet, folyik a füvesítés és a fásítás, valamint egy játszóteret és egy tavacskát is terveznek a központ udvarára. Ez után már más célokra is használható lesz az épületegyüttes, a Tanyaszínház turnéja után máris diáktábor kezdődik Kavillón, később pedig már csak a szervezők talpraesettségétől függ, hogy milyen programokkal tudják megtölteni és egész évben használhatóvá tenni a művésztelepet.