Véget ért a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja – Ők a díjazottak

2018 július 01. vasárnap, 9:58

A seregszemlén 24 magyarországi és határon túli színtársulat 28 produkciót mutatott be Kisvárdán. Idén négy helyszínen tartották az előadásokat: a már megszokott Művészetek Háza és a Rákóczi-stúdió mellett a közösségi házzá alakított Bagolyvár oldalában lévő szabadtéri színpadon, illetve az úgynevezett Coffee Tea Area-nál játszottak a meghívott színtársulatok, zenei együttesek és előadók. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Alice című előadását – megfelelő tér hiányában – a debreceni Csokonai Színházban mutatták be.

Újvidéki Színház: Borisz Davidovics síremléke

Újvidéki Színház: Borisz Davidovics síremléke

A DÍJAZOTTAK:

1.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÉLETMŰ-DÍJAT adományoz VIDNYÁNSZKY ÉVA nyugalmazott középiskolai tanárnak.

2. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÉLETMŰ-DÍJAT adományoz BÍRÓ JÓZSEF színművésznek (a marosvásárhelyi és kolozsvári társulatok művésze).

3. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának FŐDÍJA – a legjobb előadásért: az Újvidéki Színház társulata részére a Borisz Davidovics síremléke c. előadás bemutatásáért.

4. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díja – A legjobb társulatnak: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház részére a Chioggiai csetepaté c. előadás bemutatásáért.

Tamási Áron Színház: Chioggiai csetepaté / Fotó Barabás Zsolt

Tamási Áron Színház: Chioggiai csetepaté / Fotó Barabás Zsolt

5. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díja – A legjobb színpadi zenéért: Bocsárdi Magor részére a Phaedra c. előadás zenéjéért.

6. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díja – A legjobb látványért: a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház részére a Phaedra c. előadásért.

7.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös díja: „A legjobb férfi főszereplő”: Mészáros Árpád, a Borisz Davidovics síremléke című előadásban nyújtott alakításáért.

8. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös díja: „A legjobb női főszereplő”: Varga Andrea, a Hedda Gabler című előadásban nyújtott alakításáért.

Figura Stúdió Színház: Phaedra

Figura Stúdió Színház: Phaedra

9.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös díja: „A legjobb férfi mellékszereplőnek”: Erdei Gábor, az Alice és a Chioggiai csetepaté című előadásokban nyújtott alakításáért.

10.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös díja: „A legjobb női mellékszereplőnek: Bandor Éva, A félkegyelmű című előadásban nyújtott alakításáért.

11. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által alapított Teplánszky-díj – a legígéretesebb tehetségnek: Sebestyén Hunor , a Kapufa és öngól című előadásban nyújtott alakításáért.

12.A Szakmai Zsűri döntése alapján a fesztivál Legizgalmasabb Színházi Kísérletének díja: a HAJNALI 4 c. előadás részére, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadása.

Komáromi Jókai Színház: A félkegyelmű

Komáromi Jókai Színház: A félkegyelmű

13. Kisvárda Város Polgármesterének díja: Pál Ferenczi Gyöngyi, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművészének.

14. Kisvárda Város Közönségdíja: a Komáromi Jókai Színház A FÉLKEGYELMŰ c előadása részére.

15.: A fesztivál Diákzsűrijének díjai: 4/1.: A fesztivál Diákzsűrijének oklevelét kapja a kiemelkedő összjátékért és képi megfogalmazásért a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem AUGUSZTUS című előadása. 4/2.: A Diákzsűri oklevelét kapja a kiemelkedő csapatmunkáért az Újvidéki Művészeti Akadémia ZABHEGYEZŐ című előadása.  4/3-4: A Diákzsűri oklevelét kapja a kiemelkedő színészi jelenlétért és a Legjobb Hallgatói Előadásért a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió koprodukciója, A TAVASZ ÉBREDÉSE.