Megújul a 20 éves Tomcsa Sándor Színház

2018 július 08. vasárnap, 16:44

Tartalmi változásokat, letisztult irányvonalat, arculatfrissítést jelentett be a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vezetősége.

Fotó: Barabás Ákos, szekelyhon.ro

Fotó: Barabás Ákos, szekelyhon.ro

Fennállásának huszadik évéhez érkezik a Tomcsa Sándor Színház, ennek tiszteletére megújul az intézmény. Intenzív évadot zártak, de a következő még inkább az lesz a tervek szerint. Kortárs szövegek, a mai színházművészet mindenféle változatai, formabontó, intellektuális gondolkodásra, közösségi problémák megvitatására késztető előadások kerülnek majd előtérbe – szögezte le Zakariás Zalán művészeti vezető. Nagy Pál igazgató hozzátette, hogy a kortárs szemlélet a hagyománytisztelet nélkül elképzelhetetlen Székelyudvarhelyen, ezért a színház közösségi tér szerepét tovább erősítik az iskolákban tartott előadás-ismertetők vagy az Iskola másképp egy hetébe beilleszthető, színházi nevelésre irányuló programjuk révén.

A 2018/2019-es évadot három rendezvénnyel kezdik: szeptemberben jön a tizedik DráMa, melynek programja már szinte teljes, ennek keretében mutatják be a Magyar Mátrixot, ami egy kocsmaszínházi előadás Tóth Árpád rendezésében. Ugyanitt a Nem lesz reggel, Fred! című darabot is játsszák. Októberben egy vándorrendezvénynek, a 9. IFESZT – Interetnikai Színházi Fesztiválnak adnak helyet. A helyi társulat ekkorra időzíti A fűszerbanya átka című gyerekelőadás premierjét a tavalyi Boldog mesét jegyző Márkó Eszter rendezésében. Novemberben a kerek évforduló jegyében rendezik meg a Tomcsa Sándor Napokat: a négynapos ünnepségsorozat keretében látható majd a várva várt, a névadóról méltóképp megemlékező Tomcsa Sándor-darab, a Műtét Zakariás Zalán rendezésében és egy még titokban tartott vendégszínésszel a főszerepben, valamint Pásztor Márk egyéni műsora, a Humoreszkek.

A szilveszteri előadás egy klasszikus bohózat lesz Georges Feydeau Bolha a fülbe című darabja alapján, majd rögtön januárban kezdődnek egy kusza, sokat ígérő darab próbái – Thornton Wilder A mi kis városunk című Pulitzer-díjas drámáját a tavalyi visszatérő, Vladimir Anton rendezi. Majd egy mozgásszínházi előadásnak fog neki a társulat. A Terméketlen szépséget Andrea Gavriliu, Bács Miklós egykori tanítványa állítja színpadra.

Nagy Pál és Zakariás Zalán / Fotó: Barabás Ákos, szekelyhon.ro

Nagy Pál és Zakariás Zalán / Fotó: Barabás Ákos, szekelyhon.ro

Az egyik legnagyobb változás a társulatban megy végbe, miután Antal D. Csaba máshova szerződött, P. Fincziski Andrea egy évre távozik, Albert Orsolya és Mezei Gabriella pedig gyereknevelési szabadságon van. Három újonc érkezik, de mivel a véglegesítés augusztusban lesz, egyelőre nem árultak el neveket. Márton Réka helyét a tavaly már bemutatkozott Márkó Eszter foglalja el immár teljes értékű tagként. Összesen tizenöt színésszel kezdik az új évadot és vendégművészekkel is dolgozni fognak majd.

A bérletrendszerben nem, de az árakban szintén változás áll be. „Muszáj emelnünk, mert szégyenszemre le voltunk maradva más színházakhoz képest, de igyekszünk a drágításban a fokozatosság elvét követni, minőséget téve mögé. Általánosan huszonöt százalékkal kerülnek majd többe a bérletek, viszont a kedvezményekkel járó háromlépcsős rendszer továbbra is érvényes lesz” – magyarázta Nagy Pál igazgató, aki örök problémaként hozta fel a kis létszámot és a színpadproblémát. Újságírói kérdésre elmondta még, hogy a magyar kormánytól tavaly kapott hetvenmillió forintot okosan próbálják beosztani: humánerőforrásra, PR-elemekre és technikai eszközökre költik, fizetésemelésekre viszont nem futja belőle.

Forrás: szekelyhon.ro