Eszenyi Enikő Wedekind-darabot rendez a kolozsvári színházban

2018 szeptember 10. hétfő, 16:46

A bemutatók sorát szeptember 28-án, a nagyteremben az eredetileg márciusra tervezett A velencei kalmár bemutatója nyitja majd. Az évad végén mutatják be Frank Wedekind Lulu című drámáját Eszenyi Enikő rendezésében.

Az elmúlt évadból finanszírozási nehézségek miatt elmaradt tervek pótlására törekszik a 2018/19-es évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház – jelentette be a szeptember 10-i sajtótájékoztatón Tompa Gábor, a társulat igazgatója. A direktor úgy fogalmazott, az intézmény anyagi helyzetének bizonytalansága miatt az új évad tervét javaslatként kezeli, melyet a jövő évi költségvetés függvényében valósít majd meg a színház. A bemutatók sorát szeptember 28-án, a nagyteremben az eredetileg márciusra tervezett A velencei kalmár bemutatója nyitja majd, Tompa Gábor rendezésében.

Eszenyi Enikő / MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Októberben számos fesztiválmeghívásnak tesz eleget a társulat. Az Adrian Sitaru által rendezett Illegitim előadás Szatmárnémetiben a Tranzit Fesztiválon, majd Bukarestben, a Nottara Színház által szervezett Fest(in) pe Bulevard nemzetközi színházi fesztiválon vendégszerepel. Az Angyalok Amerikában című kétestés előadás az Országos Színházi Fesztiválra kapott meghívást, melyet október második felében rendeznek.

Közösségi színházi módszerekkel, fiatalokkal készített fókuszcsoportos interjúkra alapozva készül a színház második bemutatója, melyre november elején kerül sor. A Sipos Krisztina által vezetett projekt munkacíme Under Construction, központi témája a felnőtté válás. Az előadás a Román Kulturális Alap (AFCN) támogatásával valósul meg.

Kolozsvári Állami Magyar Színház (fotó: Biró István)

November 22-30. közt hatodik alkalommal szervezi meg a színház az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az idén kilencnaposra tervezett találkozóra tizenhat meghívott előadás érkezik Oroszországtól Litvániáig, Portugáliától Izraelig. A fesztivál témája – az első világháború százéves évfordulójának apropóján – a háborúk.

Az évad második felében mutatják be a Fiatal rendezők című pályázat nyertes produkcióit. Leta Popescu In(vizibil) című stúdióelőadását követően a pályázat másik két nyertes projektje, a Ioana Paun által javasolt Zsoldos, valamint az Andrei Majeri rendezésében készülő Las Meninhas is látható lesz.

Márciusban mutatja be a társulat Nagy Botond rendezésében Henrik Ibsen klasszikusát, a Nórát. Az évad végén mutatják be Frank Wedekind Lulu című drámáját Eszenyi Enikő rendezésében, valamint elkezdődnek Brecht Kurázsi mamájának próbái is. Az előadást Armin Petras, a berlini Maxim Gorkij Színház és a stuttgarti Schauspiel volt igazgatója rendezi a Drezdai Állami Színházzal koprodukcióban.