Tizedszer rendezik meg az udvarhelyi kortárs színházi találkozót

2018 szeptember 15. szombat, 17:21

Szeptember 17. és 22. között rendezi meg a Tomcsa Sándor Színház a DráMÁt, a romániai magyar és román kortárs alkotók találkozóját Székelyudvarhelyen.

Találkozó, nem fesztivál, legalábbis ez idáig – jegyezte meg Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója a DráMA apropóján. „A program ezúttal is szubjektív válogatás román vagy magyar kortárs drámaírók szövegei alapján, lehetőleg belföldön színpadra vitt produkciókból. Gondolkodtunk azon, hogy fesztivállá alakítsuk át, zsűrivel és díjazással, a tizedik kiadás azonban még találkozó marad, és majd az eseményen, szakmai körökben beszéljük meg a fesztiválosítás lehetőségét” – magyarázta a direktor.

Az idei DráMA számtalan „csemegével kecsegtet”, avatott be Zakariás Zalán, az intézmény művészeti vezetője. A program ezúttal filmklubbal bővül: szeptember 18. és 21. között délutánonként Matei Vișniec munkásságát és személyiségét bemutató filmeket vetítenek majd a Művelődési Ház előtéri, kis kiállítótermében, szeptember 20-án pedig a Parisul lui Matei című, szintén a neves román rendező életéhez fűződő fotókiállítást nyitják meg. A tizedik DráMÁn bemutatják a dráMázat IV. című kötetet is: a Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház drámaíró pályázatának immár negyedik kiadványa ékes bizonyítéka annak, hogy az udvarhelyi színházi találkozó szakmai műhely jellegét is betöltötte.

A csemegék sorát bővíti a Visky András által írt és Szabó K. István által rendezett Júlia – Párbeszéd a szerelemről című stúdióelőadás, amelyet Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő előadásában tekinthet meg a nagyérdemű szerdán késő délután. Érdekesnek ígérkezik másnap az Andrea Gavriliu által írt és rendezett OST (Organic Sound Twist) című mozgásszínházi produkció. A Kolozsvári Nemzeti Színháznál dolgozó, sepsiszentgyörgyi születésű Gavriliu workshopot is tart az udvarhelyi társulattal, hiszen még az idei évadban visszatér Székelyudvarhelyre rendezői minőségben. Igazán egyedi a bukaresti Godot Café-Teatru Carpathian Garden című kétszereplős stúdióelőadása is.

A házigazdák idén két darabbal egészítik ki a találkozó programját. Szeptember 18-án Pásztor Márk Frontátvonulás című Cseh Tamás-estjét viszi színre. A 2018–2019-es évad első bemutatója is a DráMA égisze alatt lesz: a zárónapon, szeptember 22-én mutatják be a Garaczi László által írt és Tóth Árpád által rendezett Magyar Mátrix című kocsmaszínházi előadást. A bemutató ezúttal a Művelődési Házban, a találkozóra kialakított DráMA-kocsmában lesz, a jövőben pedig több székelyudvarhelyi lokálba is beköltöztetnék. A tizedik DráMa részletes programja a Tomcsa Sándor Színház honlapján böngészhető.

Forrás: szekelyhon.ro