Aradi vértanúk – Pozsgai-bemutatót tartottak Aradon

2018 október 07. vasárnap, 14:16

Színházi előadást is tartottak Aradon az 1848/1849-es szabadságharc tizenhárom vértanújára emlékezve, a gyásznap előestéjén Pozsgai Zsolt október hatodika tiszteletére írt darabját, a Magyar Golgotát láthatta a közönség az Aradi Kamaraszínház és a Horatio Színházi Társulat előadásában.

Magyar Golgota - próba / Fotó: Quintus Konrád

Magyar Golgota – próba / Fotó: Quintus Konrád

A dráma az egyik magyar elítélt, Török Ignác sorsán keresztül mutatja be a 169 évvel ezelőtti aradi eseményeket.
Pozsgai Zsolt író, rendező az M5 csatorna szombat esti Kulturális Híradójában.elmondta: úgy gondolta, hogy az eddigi aradi megemlékezések után egy olyanfajta magánéleti szálat érdemes kibontani, amely kicsit mélyebbre vezeti a nézőt, mint az ismert sémák, amelyeket az aradi tizenhárom vértanú kivégzése jelent. “Úgy gondoltuk, hogy ezt magánéleti szemszögből is meg lehet mutatni” – tette hozzá.

Az előadás Török Ignác életének utolsó estéjét idézi fel, amikor volt szerelme és az addig soha nem látott lánya az aradi várba érkeznek. A tábornok volt az egyetlen, akivel az ítélet végrehajtása előtt szívroham végzett. Szabó Máté színművész elmondta: ez egy idézőjelbe tett kellemes játék az aradi vértanúkkal, illetve Török Ignác személyével. “Úgy gondolom, hogy megható, nemcsak számunkra, hanem a nézőtéren ülők számára is” – tette hozzá.

Forrás: MTI, Színház.org