Szociális projektet szervez az Osonó

2018 október 08. hétfő, 17:27

Október és november folyamán zajlik a Visszhang a sarokból elnevezésű művészeti- szociális projekt, amelyben a független társulat negyven, a gyerekjogvédelemhez tartozó fiatallal dolgozik együtt. A komplex közösségi eseménysorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával, valamint a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság partnerségével jött létre.

Fotó: Osonó Színházműhely

Fotó: Osonó Színházműhely

A Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában zajló projekt célja a fiatalok művészetre való ráhangolódásának elmélyítése és a befogadás érzékenységének segítése a különböző alkotó, művészeti és kommunikációs tevékenységekbe való bevonás által. A két hónap során olyan film-, színház és fotóművészeti eseményekre kerül sor, amelyekbe a fiatalok gyakorlatban is bekapcsolódhatnak. A képzőművészeti és színházi előadások megtekintése mellett, portrékiállítás és dokumentumfilm létrehozására valamint műhelyfoglalkozásokon való részvételre is sor kerül.

Fotó: Osonó Színházműhely

Fotó: Osonó Színházműhely

A negyven fiatal számára két hétvégén vezet színháznevelési foglalkozást a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint a partnerek részéről Szopos Rita és Dósa Csaba. Ezek az intenzív hétvégék főként az együttműködést és a csapatépítést erősítik, de nagy hangsúlyt fektetnek az önismeretre és a személyiségfejlesztésre is.

Fotó: Osonó Színházműhely

Fotó: Osonó Színházműhely

A projekt egyik terméke egy dokumentumfilm létrehozása, amelyben a fiatalok elmesélik életútjukat, az identitásukat meghatározó fontosabb eseményeket, a múltjukat és azt, ahogyan önmaguk jövőképét látják. Ezzel párhuzamosan a fiatalokról portréfotó- sorozat is készül, amelyek az általuk kiválasztott idézetekkel együtt Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön lesznek kiállítva az ősz folyamán.