Kő, papír, olló – Színházi nevelési programot indít a marosvásárhelyi színház

2018 október 22. hétfő, 16:27
A 2018/2019-es évadtól kezdődően a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Kő, papír, olló címen indít osztályterem-színházi foglalkozást. A Pass Andrea azonos című drámájából készült előadást és az ehhez szervesen kapcsolódó drámafoglalkozást 2018. október 19-én, péntektől kezdődően viszi ki a színház az iskolákba. A Kő, papír, olló 16-19 éves diákokat megcélzó színházi nevelési program.

Az osztályterem-színházi (más néven tantermi színházi) előadás megnevezést olyan ifjúsági színházi előadásokra használják, amelyeket – színházpedagógiai tevékenységük részeként – a kőszínházak kínálnak az iskolák számára.Ezeknek az előadásoknak a helyszíne az osztályterem.  A színészek a játékhoz az osztályterem térbeli adottságait és berendezési tárgyait használják föl.  A program tanítási időben zajlik, így az iskola nevelési-oktatási programját szervesen kiegészítve vonja be a diákokat a színház világába, és teszi a színházat magát a tanulási folyamat részévé, a világ és önmagunk megértésének terepévé.

A Kő, papír, olló három szereplője három kamasz. Egy lány és két fiú. Osztálytársak. Barátok. Érettségi előtt állnak, a NAGYBETŰS élet küszöbén. De egyikük sem tudja pontosan, hogy mit akar. Vagy tudja, csak nem meri vállalni? Külföldön vagy itthon? Mi leszel, ha nagy leszel? – merül fel a jól ismert kérdés ezúttal egyre nyomasztóbban. A válasz egyre sürgetőbb.

Az előadás három kamasz barátságán keresztül avat be a pályaválasztás előtt állók nehézségeibe és küzdelmeibe.  Az előadás megtekintését követően, az előadásból kiindulva feldolgozó foglalkozásokra kerül sor.  A drámafoglalkozás vezető feladata megtalálni azt a fókuszkérdést, amelynek segítségével az adott korosztály kapcsolódni tud az előadáshoz. Az előadás és a drámafoglalkozás további célja, hogy egy adott problémával kapcsolatosan változást idézzen elő a diákban zajló megértési folyamatban.

Színészek: Csíki Szabolcs, Gecse Ramóna, Kádár L. Gellért

Drámafoglalkozás-vezetők: Fülöp Erzsébet, Berekméri Katalin

Projektvezető: Gecse Ramóna

Dramaturg: Adorján Beáta

Író: Pass Andrea

Helyszín: Marosvásárhelyi líceumok osztálytermei.

Kapcsolattartó személyek: Suflea Adél Frida (0743 854 707), Szász Melinda (0742 251 647).

A foglalkozás összesen 2 órát vesz igénybe.

Egységes jegyár: 5 Ron