Monodrámával és felolvasószínházzal ünneplik a délvidéki magyar színjátszás napját

2018 október 24. szerda, 17:27

Egy monodrámával, két felolvasószínházi előadással és a legrangosabb vajdasági színművészeti díj átadásával ünneplik az idén a délvidéki magyar színjátszás napját Szabadkán.

Október 26-án, pénteken Mácsai Endre adja elő a József Attila művei és egyéb szépirodalmi szövegek felhasználásával készült, Szabad ötletek után szabadon című darabot. Az előadás az Ensemble Ohne Grenzen vendégjátéka.

Másnap két kortárs felolvasószínházi darabot láthat a közönség. A művek a szabadkai Népszínház drámapályázatának győztes munkái. Vukovics Amadeusz Halálközeli élmény című darabját Körmöci Petronella, Nomád Földi László Thrilles című művét pedig Mirko Radonyit állítja színpadra. A felolvasásokat követően vitaestet tartanak Oláh Tamás dramaturg, író, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, valamint Verebes Ernő drámaíró, dramaturg, zeneszerző részvételével.

Október 29-én, a délvidéki magyar színjátszás napján adják át a legrangosabb vajdasági szakmai elismerést, a Pataki-gyűrűt. A díjra öt színészt jelöltek: Béres Mártát, Elor Eminát, Pesitz Mónikát, Mészáros Gábort és Nesic Mátét.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29-e, annak emlékére, hogy Pataki László, a szabadkai Népszínház alapító tagja rendezésében 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Forrás: MTI, Színház.org