5 város, 1 előadás, 1 csapat! – Ilyen volt a József Attila Színház erdélyi túrája

2018 október 31. szerda, 14:51

A társulat öt erdélyi város (Nagybánya, Szatmárnémeti, Zilah, Nagyvárad, Nagykároly) magyar közönsége előtt játszhatta Feketeszárú cseresznye című előadását.

Fotó: József Attila Színház

Fotó: József Attila Színház

A József Attila Színház beszámolója:

A József Attila Színház 2018. július 10 és 17 között abban a szerencsés helyzetben volt, hogy öt erdélyi város (Nagybánya, Szatmárnémeti, Zilah, Nagyvárad, Nagykároly) magyar közönsége előtt játszhatta Feketeszárú cseresznye című előadását. A fogadtatás várakozáson felüli volt. Az a kedvesség és gondoskodás, amit vendéglátóink nyújtottak (legyen szó a színházakról, vagy akár a kémeri szálláshelyről), mindannyiunkban örök emléket hagyott. . A helyszínek felszereltsége sok esetben jelentősen eltért ugyan anyaszínházunk technikai paramétereitől, de a csapat kitartása és közös munkája lehetővé tette, hogy mindenhol a maximumot nyújtsuk határon túli barátainak. Mint megtudtuk, ezen a térségen igen ritka a budapesti vendégjáték (Zilahon például kerek száz éve nem játszott fővárosi társulat), talán ez is magyarázza azt a szeretetet, amit estéről-estére átéltek művészeink: minden előadás végén álló tapssal köszönték meg a nézők az előadást.

A program meglehetősen feszített volt, kevés kivételtől eltekintve nem nagyon volt idő körbejárni azokat a városokat, ahol játszottunk.. De a fogadtatás mind a nézők, mind az ottani kollégák, mind a vendéglátók, mind a városlakók részéről elképesztő volt. Természetesen ez nemcsak annak köszönhető, hogy ritkán látott vendég a József Attila Színház, hanem annak az igen kényes és érzékeny témának is, amiről a Feketeszárú cseresznye szól.

Fotó: József Attila Színház

Fotó: József Attila Színház

A történet kezdetén a Bácskában a magyarok az urak, de a barátságok, szerelmek nem a nemzeti hovatartozás szerint köttetnek. A szerb házaspár, Irina és Dusán az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, fülbemászó magyar és délszláv dalok csendülnek fel. A magyar főbíró is a társaságban van, ő titokban szerelmes a szép Irinába, ugyanakkor barátjának tudhatja Irina férjét, Dusánt. Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de szerelmüket egymás elől is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen, amikor a szerbek átveszik a Bácskában a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon mi lesz a feleségére féltékeny szerb férj és a magyar férfi barátságával, követi-e magyar szerelmét a szerb nő és hogyan éli meg a hatalomváltást a darab többi szereplője? Erről szól a romantikus, olykor drámai, máskor humoros színmű, amit gyönyörű dallamok tesznek még emlékezetesebbé.

A turné nemcsak szakmai szempontból sikerült kiválóan, hanem az eddig is híresen összetartó társulatból igazi csapatot kovácsolt, akik még most, sok hónappal később is a júniusi élményekről beszélnek, és izgatottan várják a következő nyári kirándulást.