Kultúrharc Belgrádban – Politikai okokból menesztették nemzeti színházuk drámaigazgatóját

2018 október 31. szerda, 11:58

A különféle intézmények vezetői nem érezhetik biztonságban magukat, ha kicsit is eltérnek a kormánypárt elképzeléseitől – számolt be a Népszava.

Zeljko Hubac

Zeljko Hubac

Legutóbb a belgrádi Nemzeti Színház népszerű drámaigazgatóját, Zeljko Hubacot menesztették. Kirúgásában szerepet játszhatott, hogy interjút adott a Politika című napilapnak, amelyben leírta, milyen áldatlan állapotok között kell dolgoznia. Ráadásul azt is megpendítette, hogy a színház igazgatójának, Dejan Szavicsnak más elképzelései voltak a társulat irányításáról, mégis kitartott az elképzelései mellett. Hubac azt sem rejtette véka alá, hogy a társulat kiadásait 30 százalékkal csökkentették anélkül, hogy erről értesítették volna. “A művészet nem képzelhető el előre tervezhető költségvetés nélkül” – hangoztatta.

A színház több neves színésze közös sajtótájékoztatón Szavicsot döntése megváltoztatására kérték, de Vladan Vukosavljevics szerb kulturális miniszter nem foglalkozott követelésükkel. Dusanka Sztojanovics-Glid, a Nemzeti Színház egyik legnépszerűbb színésznője a Balkan Insight honlapjának kifejtette, hogy a színházban erősödik az elégedetlenség. “Intézményünkben éveken keresztül elnyomtak bennünket, ami kísértetiesen hasonlít a politikában uralkodó állapotokhoz” – fejtette ki. A Hubac utódának kinevezett Jug Radivojevics is röviddel hivatalának elfoglalása után lemondott, mondván: ilyen körülmények között nem lehet dolgozni.

Forrás: Népszava