Szlovák nyelven is bemutatják a Nézőművészeti Főiskolát

2018 október 31. szerda, 16:29

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban november 3-án és 4-én mutatják be Czajlik József rendezésében Tasnádi István Nézőművészeti főiskola című szatíráját. A legendás darabot Magyarországon már 2003-tól játssza Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László, Árkosi Árpád rendezésében. A kultikus előadás már túl van a 350. reprízen.

Nézőművészeti Főiskola / Fotó: Szlovák Nemzeti Színház

Nézőművészeti Főiskola / Fotó: Szlovák Nemzeti Színház

A darab a közeljövőben játszódik. A nézők és a színházi alkotók közötti viszony 2020 januárjára, annyira elmérgesedett, hogy sokszor nyílt konfliktusokba, szinte háborús helyzetbe csapott át, és a kormány úgy döntött bezárja a színházakat. A 2035/36-os évadban egy pici, de annál lelkesebb csapat eldöntötte, megoldja a problémát és eléri, hogy ismét játszhassanak a színházak – kineveli az új idők új nézőjét, főiskolai szinten nézőművészeket fog képezni. A hallgatókat többek között olyan tantárgyak várják, mint a teátrobiontológia, a szék-tudomány, a sírástréning, a taps-elmélet és gyakorlat és ki tudja a legvégén talán még az egyszerre megvetéssel sújtott és hőn áhított katarzist is sikerül elérni.

Nézőművészeti Főiskola / Fotó: Szlovák Nemzeti Színház

Nézőművészeti Főiskola / Fotó: Szlovák Nemzeti Színház

Az előadás két excentrikus, egymással állandó vitában lévő nézőművészeti oktatóját Alexander Bárta és Robert Roth játssza, odaadó famulusukat, Színházi Danikát, a világ talán legnagyobb nézőművészét Daniel Fischer kelti életre. Az előadásban Daniel Fischer zenekara, a zömmel színészekből álló Orchester Jeana Valjeana is játszik.

Nézőművészeti Főiskola / Fotó: Szlovák Nemzeti SzínházNézőművészeti Főiskola / Fotó: Szlovák Nemzeti Színház

Az alkotócsapatban a Thália Színház több tagja is helyet kapott: amellett, hogy a színház igazgatója, Czajlik József rendezi az előadást, Kántor Kata koreográfusként, Lakatos Róbert zeneszerzőként, Forgács Miklós dramaturgként vett részt a próbafolyamatban. Emellett két olyan alkotó is felbukkan a stáblistán, akik hosszabb ideje állandó, visszatérő munkatársai a kassai Thália Színháznak. A díszletet Fodor Viola, a jelmezeket Őry Katalin tervezte.

Forrás: parameter.sk