65. születésnapját ünnepli a Harag György Társulat

2018 november 16. péntek, 16:55

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepli a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, az ebből az alkalomból szervezett rendezvénysorozat díszvendége a budapesti Nemzeti Színház.

Szatmárnémeti Északi Színház

Szatmárnémeti Északi Színház

A november 22. és 25. között zajló rendezvénysorozat programjában szerepel régi, legendás előadások vetítése, könyvbemutató és kiállításmegnyitó is. Díszvendég lesz a budapesti Nemzeti Színház a Körhinta című, Vidnyánszky Attila által rendezett előadásával.  Az évforduló alkalmából ünnepi gálaestet is bemutatnak a Harag György Társulat egykori és jelenlegi művészei Parászka Miklós rendezésében. A színház előcsarnokában nyílik meg a 65 év képekben című kiállítás, emellett bemutatják a 65 év krónikája című könyvet is.

A közönség megtekintheti Tasnádi István Paravarieté című művének felolvasószínházi előadását Balázs Attila rendezésében, valamint a Harag György Társulat és az idén szintén 65 éves Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház koprodukciójaként létrejött Burundanga, avagy a baszk, a maszk meg a cucc című előadást, amelynek rendezője Csábi Anna.

Szatmárnémetiben 1790-ben játszották az első színdarabot, 1848-ban megépült az első színház, 1892-ben avatták fel a jelenleg is álló színházépületet. 1956-ban Harag György rendező vezetésével kezdett újra állandó, hivatásos színtársulat működni a partiumi városban. A fiatal társulatot Harag György három évaddal korábban, 1953-ban alapította Nagybányán az ottani Állami Színház magyar tagozataként.

Forrás: MTI, Színház.org