Színházon belül és kívül – Két nap alatt két bemutató Temesváron

2018 november 24. szombat, 17:17

November végére kortárs szerzők művei kapják a főszerepet a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. Elsőként Bartis Attila kortárs magyar szerző Romlás című drámáját láthatja a közönség november 27-én a Stúdió teremben Mátyás Zsolt Imre rendezésében. Majd november 28-án a Manufactura (Splaiul Tudor Vladimirescu, 9. szám) ad otthont a szintén kortárs Jordi Garcelan katalán drámaíró művének, amelyet Burunganda. avagy a baszk, a maszk és a cucc címmel Csábi Anna állít színpadra.


A marosvásárhelyi születésű Bartis Attila Romlás című művét feldolgozó előadás a művészet és az emberi lét határait vizsgálva követi nyomon Farkas András fotográfus életének utolsó hónapjait. A Mátyás Zsolt Imre által rendezett produkcióban a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház volt színművésze, Nagy István mellett feltűnik a társulat egyik legújabb tagja, Tóth Eszter Nikolett, valamint Magyari Etelka, Molnos András Csaba és Kiss Attila.

Jordi Garcelan katalán író Barcelonában született és tanult. Legismertebb drámája, a többszörösen díjazott A Grönholm-módszer – nemzetközi sikere mellett – az elmúlt években több hazai magyar és román nyelvű színház repertoárjában is feltűnt. Burundanga című drámájában két egyetemista lány albérletében a hihetetlen találkozások és vallomások mellett alig észrevehetően társadalmi kérdések kerülnek megvitatásra. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának közös projektjeként létrejövő előadást Lőrincz Rita és Csata Zsolt temesvári valamint Keresztes Ágnes, Orbán Zsolt és Rappert-Vencz Gábor szatmárnémeti színészek játsszák.