Csallóköztivál – Indul a Csavar Színház fesztiválja

2018 november 28. szerda, 17:26

Idén három nap alatt nyolc előadást tekinthetnek meg az érdeklődők hét helyszínen.

Szarvas József és Gál Tamás a Csavar Színház Ponyva című előadásának próbáján / Fotó: Cséfalvay Á. András, parameter.sk

Szarvas József és Gál Tamás a Csavar Színház Ponyva című előadásának próbáján / Fotó: Cséfalvay Á. András, parameter.sk

A helyszín ezúttal a Csallóköz és környéke, egészen pontosan Dunaszerdahely, Vásárút, Nyárasd, Alistál, Pozsonyeperjes, Tallós és Negyed.

A Csavar Színház alapítója, Gál Tamás a parameter.sk-nak elmondta, a Csallóköztivál idén valójában a Csavar-gó fesztivált váltja fel: “Nem panaszkodom, hiszen sok pályázatunk nyert idén is, a Csavar-góval kapcsolatos azonban nem. A Csavar-gó fesztivál minden évben ‘csavarog’ valamerre: a Csallóközben kezdtük, aztán Ipoly mente következett, majd Rimaszombat és környéke, és így folytatódott körbe-körbe. Ez a sorozatunk ebben az évben megszakadt volna, a sikertelen pályázat viszont azt eredményezte, hogy létrejött egy új fesztivál. A terveink szerint jövőre folytatnánk a Csallóköztivált is, amely mindig a Csallóközben zajlana, emellett pedig megpróbáljuk életben tartani a Csavar-gó fesztivált is” – számolt be a színész.

A Csavar Színház három előadással lép színpadra a szerdán kezdődő fesztiválon, továbbá vendégül látják a Komáromi Jókai Színházat is. Összesen négy hazai és négy vendégelőadás lesz Magyarországról: Mátészalkáról, Kaposvárról, Zsámbékról, valamint a budapesti Nemzeti Színháznak is lesz egy előadása.

Gál Tamás elárulta, a rendezvény célja az, hogy a magas szintű drámát is eljuttathassák a csallóközi községekbe: ‘A hangsúly a falvakon van, hogy az érdeklődőknek ne kelljen elutazniuk Dunaszerdahelyre vagy Budapestre, hiszen a falvakban is van közönsége a drámának. Olyan nézők is eljönnek az előadásra, akik inkább a könnyebb darabokat részesítik előnyben. A repertoár sokrétű, vannak humoros és komolyabb előadások is, valamint olyanok, amelyek a népi kultúrához tartoznak.”

 

 

Forrás: parameter.sk