Csokifalók – Korunk három nővére Kassán Telihay Péter rendezésében

2018 december 12. szerda, 9:02

Cseh kortárs szerző művét rendezi a kassai Thália Színház magyarul Telihay Péter. A David Drábek Csokifalók című darabjából készült előadás csehovi komédia nőkről, szuperhősökről, korunk betegségeiről, szenvedélyeinkről, kutyákról, szurikátákról és nem utolsó sorban a szerelemről.

Csokifalók / Fotó: Kassai Thália Színház

Csokifalók / Fotó: Kassai Thália Színház

A kassai színház ajánlója:

Mi a fontosabb? A világ megváltása vagy a saját boldogságunk? Mások megmentése, vagy az, hogy megtaláljuk életünk párját? Kire hallgassunk? Az élőkre vagy a holtakra?

David Drábek az egyik legizgalmasabb kortárs cseh szerző Csokifalók című romantikus vígjátékát mutatja be december 13-án a kassai Thália Színház Telihay Péter rendezésében, aki tavaly dolgozott először a társulattal, sikert aratva Szigligeti Liliomfijának világzenés, kortárs adaptációjával.

„Az az izgalmas ebben a darabban, hogy olyasmire hívja fel a figyelmet, amit rég elfelejtettünk, az egyszerűségre és a kíváncsiságra. … hogy miközben annyi bonyolultsággal pakoljuk tele az életünket, elfelejtjük a legegyszerűbb szavakat. Lelkünk mélyén tulajdonképpen igen kevés elvárásunk van a másikkal szemben, csak arra vágyunk, hogy szeressen és szerethessük. Ha jól csináljuk, akkor úgy fognak kimenni a nézők az előadásról, hogy nahát, de tényleg ennyire egyszerű. Csak nyilván e mögé oda kell pakolni azt a rengeteg történetet, ami az övék is, csak nem hordják. Úgy értem, nem hordják, mint egy páncélt vagy, mint egy díszmagyart” – fogalmazott a rendező.

Csokifalók / Fotó: Kassai Thália Színház

Csokifalók / Fotó: Kassai Thália Színház

„Az elveszett paradicsom szimbóluma ebben a darabban a csokoládé. Úgy tudom, hogy a túlzott fogyasztása a nőket érinti leginkább és jellemzően azért csúsznak bele, mert valamit megpróbálnak elfedni vele: a gyászt, a szexuális vágyakozást, a szeretetéhséget. A „csokifalók” a szorongást, a depressziót próbálják extrém és mulatságos módon leküzdeni, Illetve így lázadnak a megbetegítő valóság ellen. Nem alkusznak, inkább az édesség evésbe halnak bele, mintsem összetörje még egyszer a szívüket valaki” – mondta Artner Szilvia dramaturg.

David Drábek az egyik legeredetibb kortárs cseh drámaíró és rendező. Sajátosan vegyíti a valóságot az álommal, a tényeket a költészettel, a korszellemet a legendák ködével. Csokifalók című darabja Csehországban 2011-ben az év vígjátéka lett.

A szülők halála után három lánytestvér bezárkózik az atyai házba és különböző módon próbálják feldolgozni a tragédiát, míg el nem jön a pillanat, hogy valamelyikük beteljesítse a bizarr apai örökséget. Szürreális helyzetek, humoros és keserű, de szerethető jelenetek során derül ki, hogyan tudja az ember legyőzni a múlt démonait és eljutni az egyszerű, tiszta szeretetig.

Csokifalók / Fotó: Kassai Thália Színház

Csokifalók / Fotó: Kassai Thália Színház

A Csokifalók iparvárosi három nővérét Lax Judit, Nagy Kornélia és Rab Henrietta alakítja, lovagjaikat pedig Nádasdi Péter, Ollé Erik és Madarász Máté. A meghökkentő, filmszerű, ugyanakkor mulatságos és életteli előadás két szellemfiguráját, az anyát és az apát Szabadi Emőke és Illés Oszkár játssza. A pszichedelikus jelmezeket Papp Janó tervezte, a korszellemet felismerő dramaturg Artner Szilvia, a muzikális rendező asszisztens Dégner Lilla.