Több díjat is kiérdemeltek a temesvári színház művészei

2018 december 14. péntek, 17:23

A kultúra, a tudomány és a művészetek terén kifejtett eredményekért a Temes Megyei Tanács idén 17. alkalommal adta át a Pro Cultura Timisiensis díjakat. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház idén is két munkatársát terjesztette fel az elismerésre. A december 11-én megrendezésre kerülő díjátadó ünnepség keretei között Simó Emese színművész és Markovszky Katalin technikai aligazgató vehették át a Pro Cultura-díjat a térség kultúrájának népszerűsítésében végzett munkájukért.

Markovszky Katalin és Simó Emese az elismerésekkel / Fotó: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Markovszky Katalin és Simó Emese az elismerésekkel / Fotó: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház beszámolója:

Markovszky Katalin 1986-ban, a Traian Vuia Politechnikai Intézet Gépész Karán végzett, majd a resicabányai Olvasztóműveknél, később pedig a Temesvári Gépgyárban dolgozott mérnökként, 24 éve azonban a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház valamennyi technikai természetű tevékenységét koordinálja. Legyen szó turnészervezésről, díszletgyártásról, az intézményi vagyon gondozásáról, a műhelyek felszereltségéről.

Simó Emese 2014-től a temesvári magyar színház Társulatának tagja. Több tucat szereppel büszkélkedhet. Volt már, Ophelia, Armande Béjart Moliére, Polly Peachum vagy egyszerűen önmaga, Emese. Egyetemi évei alatt a legjelentősebb kolozsvári magyar nyelvű független társulattal, a Váróteremmel működött együtt. Temesváron olyan rendezőkkel dolgozott, mint Silviu Purcărete, Kokan Mladenović, Puskás Zoltán, Radu Afrim, Urbán András, Sardar Tagirovsky, Florin Fieroiu. Sok energiát fordít szakmai és egyéni fejlődésére, a legkülönbözőbb workshopokon és továbbképzéseken vett és vesz részt – a butoh tánctól a commedia dell’arten át a pszichodrámáig.

Nemrégiben a Temesvár Polgármesteri Hivatala és a Temes Megyei Tanács jóvoltából a kulturális területeken elért eredményeikért a Színházunk további három művészét tüntették ki. A december 4-én megrendezett Kiválósági Gála keretén belül a város vezetősége díjazta a kulturális intézményekben dolgozó kimagasló egyéniségek és művészeket, munkásságuk elismeréseként. A Kiválósági Gála kitüntetettjei között szerepel Benedek Levente, Albert Alpár és Ovidiu Vuia, Színházunk három művésze, akiknek nagyban köszönhető Színházunk arculata és előadásaink látványvilága.

Benedek Levente grafikusnak köszönheti a Színház jelenlegi arculatát valamint az előadások népszerűsítését szolgáló plakátok megalkotását. A teret, formákat és színeket bravúrosan kombináló Albert Alpár a Színház több, mint húsz előadásának emlékezetes látványvilágát jegyzi. Ovidiu Vuia Romániában és nemzetközileg elismert szobrászművész, aki leleményes munkáival közel tíz éve járul hozzá a legkülönfélébb színpadi látványhoz.