“Nem foghatom a kezét” ‒ Tompa Gábor a Zsoldak-botrányról

2018 december 15. szombat, 9:01

A Rosmersholm tavalyi, kolozsvári bemutatójának szünetében Andrij Zsoldak rendező verbális és fizikai agressziót is alkalmazott az egyik színésznővel szemben. Hol kezd működni a tekintély és a hatalom a színházban? Tompa Gábor igazgatót az Átlátszó Erdély kérdezte.

 

Az atlatszo.ro cikkéből:

“Feszes próbafolyamat volt, amiről a színészek elmondták, gondolom, amit kellett. Nem volt munkavédelmi problémáról szóló jelentés. A rendező nyilván mindenkitől olyasmit kért, ami nagyon feszegette a színészi munka határait. Azt kell mondanom, hogy ebben az előadásban az összes színész olyan teljesítményt nyújtott, ami szinte minden esetben meghaladta addigi teljesítményét. Nagyon magas követelmények voltak, de egy olyan egységes, erős munka született, melynek során sikerült kimozdítani a komfortzónából az egész társulatot. Zsoldak nagyon igényes, pontos volt, és ezt egyes munkatársak, akik a színpad széléről figyeltek, és akiktől többet követeltek, mint addig, kényelmetlennek tartották” – számolt be az igazgató.

Tompa Gábor és Andrij Zsoldak / Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Tompa Gábor és Andrij Zsoldak / Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Arra a kérdésre, hogy a próbafolyamat során beszélgetett, kommunikált-e Zsoldakkal, Tompa Gábor így válaszolt: “A próbafolyamat alatt nem kommunikáltam vele, azon túl, hogy kétszer telefonon megkérdeztem, hogy halad. A szereplőktől meg az asszisztenstől tájékozódtam, mindenki azt mondta, hogy nagyon nehéz, nagyon komoly, nagyon pontos, nagyon felkészült, előre eltervezett munkáról van szó. Hogy ez egy rendhagyó, rendkívüli munka, ami nagyon igénybe veszi az egész társulatot. Ennek azt hiszem, a társulat is örült, mert minden nehézség ellenére egy olyan dolog kerekedett ki belőle, ami végül meghatározó élmény volt számukra. Egy szülés alatt az anya élete minden pillanatban veszélyeztetve van, de ha az újszülöttet pehelyként lehetne kifújni, az elég gyanús lenne. Nehézségek nélkül nem lehet komolyat létrehozni” – fogalmazott a direktor.

Arra a felvetésre, hogy a rendező többek között egy 5 literes, vízzel teli üveget dobott a műszak egyik tagja felé, aki a karján megsérült, és erről nem készült munkabaleseti jelentés, Tompa Gábor így fogalmazott: “Itt olyan kultúra van, hogy minden transzparens kell legyen, ez a kultúra, ezt próbálom már évek óta bevezetni, és ezt nem tartják tiszteletben. Tulajdonképpen büntetni kellett volna ezért, mert benne van a munkaköri leírásukban a munkanapló pontos és tárgyilagos vezetése. Mindenkitől azt kérem, hogy kommunikáció és transzparencia legyen” – tette hozzá.

“Nem foghatom a kezét egy ilyen nemzetközileg elismert művésznek, az ő munkamódszerét én nem határozhatom meg. Ugyanakkor az ügyelő, a világosító, mit tudom én, díszítő is mondhatja, hogy én ezt nem tudom kifogni, ne haragudjon. Ez egy olyan emberi dolog, amivel mindenki élhet. Rengeteg ilyen helyzet van, a színházi munkát nem úgy kell elképzelni, mint egy irodai vagy építőtelepi munkát. A színész állapota sokszor extrém, ő is felrobban sokszor, kiabálnak egymásra a munkatársak a jelenet hevében. Ez előfordul, és nem számít se bántalmazásnak, se agressziónak, hanem utána leülünk, megiszunk egy üveg sört, és megbeszéljük, hogy mi volt” – hangsúlyozta a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója.

A bemutatón történtek miatt létrejött egy vizsgálóbizottság, amelynek Tompa Gábor volt az elnöke. Zsoldakot nem híllgatták meg, de az asszisztensével és vele személyesen is beszélt az igazgató. “Amikor ezt a döntést megfogalmaztuk, hogy idegesen bement és ez elfogadhatatlan, akkor ő ezt aláírta. Elismerte, hogy egy extrém állapotban nem megfelelően viselkedett, de hogy megütötte vagy megpofozta volna a színésznőt, az egyszerűen félretájékoztatás. Legyünk pontosak” – szögezte le a direktor.

A teljes interjú itt olvasható.

Az Átlátszó Erdély megszólaltatta az inzultus többi szereplőjét is, ez ide kattintva érhető el.