Tom Dugdale rendezésében mutatták be a Hedda Gablert Temesváron

2018 december 26. szerda, 13:12

Az évad hatodik bemutatóját tartotta meg a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A kortárs drámák bemutató-sorozatát megszakítva az év utolsó előadásaként Henrik Ibsen norvég drámaíró művét tűzte színpadra a teátrum. Tom Dugdale amerikai rendező kolozsvári és sepsiszentgyörgyi bemutatóit követve érkezett Temesvárra, hogy eddigi munkáihoz hasonlóan ismét egy klasszikus kanonizált drámát állítson színpadra saját víziójában.

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: Hedda Gabler

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: Hedda Gabler

Henrik Ibsen drámaíró híres női alakjai a középszerűséget képtelenek elviselni, ezért felégetve mindent, kiszabadítják magukat az értéktelenség és látszat posványából. Hozzájuk hasonlóan Hedda sem tűri a képmutatást és az álszentséget. Az általa teremtett illúzió világban, az emberi jellemgyengeséget mélységesen megvetve, irtózik művelődéstörténész férjétől és annak családjától. Hiába él az ideák világában, ahol minden embernek pontosan meghatározható értéke van, rá kell jönnie, hogy ő maga sem különb azoknál, akiket megvet. Ez a felfedezése elemi erővel robban. A gyávaság, a csalódás és a társadalmi megfelelés felemészti Heddát és világát.

Az előadás látványvilágát Albert Alpár jegyzi, a jelmezekért Carmencita Brojboiu felel, a dramaturgiai munkálatok Demeter Kata érdeme. Az előadás szereplői: Molnár Bence, Simó Emese, Szász Enikő, Aszalos Géza, Lőrincz Rita, Mátyás Zsolt Imre és Tar Mónika. A bemutatót december 21-én tartották a színház Stúdió termében.