Először dolgozott Tompa Gábor a Kolozsvári Magyar Operával

2018 december 31. hétfő, 8:20

Ritkán játszott Ravel-művek romániai bemutatójával zárta az évet a Kolozsvári Magyar Opera. Az intézménnyel egy épületben működő Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgató-rendezője, Tompa Gábor először dolgozott a szomszéd társulattal. “A hosszú együttélés utáni házasság biztosabb, mint a gyors házasság, ami válással végződhet” – kommentálta Tompa Gábor a régóta tervezett együttműködést.

Fotó: Biró István

Fotó: Biró István

Maurice Ravel (1875-1937) Pásztoróra (L’heure espagnole) című operája egy szerelmi négyszög, amely a spanyol inkvizítor, Torquemada nevét viselő órásmester házában játszódik, ahol a gyermektelensége ellenére beszédesen Concepciónnak nevezett feleség szerelmi kalandjait éli. A gyermek és a varázslatok (L’Enfant et les Sortilèges) címszereplője házi feladat helyett mással foglalkozik, az anyja pedig büntetésből szobafogságra, száraz kenyérre és cukor nélküli teára ítéli, ő pedig lázadásként a játékait kínozza, akik életre kelnek, és felhánytorgatják neki gorombaságát.

Fotó: Biró István

Fotó: Biró István

 

“Bár az előadásban összekapcsolták, a két opera különbözik, a Pásztoróra inkább egy Feydeau-bohózathoz áll közelebb, groteszk vaudeville, A gyermek és a varázslatok pedig egyfajta szürrealista látomás” – mondta el Tompa Gábor. A rendező két irányt lát a nemzetközi operaszíntéren: a klasszikus irányzat rendező-ellenes, nincs benne semmi ötlet, az énekesek illusztratív díszletek előtt lépnek fel, a másikban pedig a látvány a hangsúlyos, a vizuális ötleteknek pedig gyakran nincs közük a zeneműhöz. Az igazi kihívás a rendezői ötletek és zene közötti egyensúly megtalálása – mondta a rendező, ami Ravel esetében azért is érdekes, mert rendkívül pontosan, képileg” fogalmaz a zenében. “A zenei struktúra nem engedi meg, hogy lubickolj egy jelenetben” – fogalmazott az alkotó.

Forrás: bama.hu