Tompa Gábor: “A színház feladata önmagunkkal szembesíteni”

2019 február 22. péntek, 7:52

1990 óta vezeti a Kolozsvári Állami Magyar Színházat. Nem gondolja, hogy pótolhatatlan, de nem könnyű feladat az utód megtalálása. Tompa Gábort a HVG kérdezte.

 

A HVG cikkéből:

Arra a felvetésre, hogy sikerült szót értenie a mindenkori hatalommal, Tompa Gábor így válaszolt: “Sajnos Romániában is elkezdődött az a folyamat, ami Magyarországon már régóta jellemző, hogy színházigazgatókat politikai hovatartozás alapján neveznek ki; ez nagyon káros lehet. Jó lenne megállítani, mert itt még mindig függetlenebbnek érzem a hatalomtól a színházak tevékenységét. Ugyanakkor azt látom, hogy a minisztériumban egyre kevesebb a szakember, egyre több a politikus vagy a gazdasági szakember, akiknek az a feladatuk, hogy minél többet vágjanak le a költségvetésből. Ez nem túl fényes jövőt sejtet. A pénzszerzés egyre kínosabb, keservesebb, a kormányok 3-4 hónaponként változnak, a művelődési miniszterek szintén. Az, hogy állandóan ismeretlen emberekhez menjen az ember Bukarestbe, és azt bizonygassa, hogy egyik vagy másik művészi projekt miért fontos, nagyon megalázó.”

Tompa Gábor / Fotó: Biró István

Tompa Gábor / Fotó: Biró István

A rendező felidézte, még fekete mágiához is folyamodtak, hogy eltávolítsák a színház éléről. “Különös módon épp a román színházi szakma állt mellénk a szélsőséges magyar körökkel szemben. Ma már romániai és nemzetközi elismertségünk megvéd bennünket. A támadás helyét a hallgatás vette át, a legkevesebbet a helyi sajtó ír rólunk. A színház feladata önmagunkkal szembesíteni, aki csak szórakoztatni akar, az véleményem szerint lenézi a nézőket. Kényelemből, cinizmusból, lustaságból azt gondolják, hogy a nézők nem képesek megérteni egy-egy bonyolultabb problémát, mélyebb színpadi metaforát. Igyekszünk egész Kolozsvárt megszólítani, ezért évek óta románul és angolul is feliratozzuk az előadásainkat. Azt akarjuk, hogy az eddig mélyen megosztott városban találkozási pont legyünk. Szerencsénk van, mert az egyetemi ifjúság szeret bennünket” – mondta Tompa Gábor.

A Rosmersholm bemutatóját övező botránnyal kapcsolatban az igazgató hangsúlyozta, azóta az érintett színésznő is nyilatkozott, cáfolva, hogy fizikai bántalmazás történt volna. “Az előadás műsoron van, megnyerte a POSZT-ot, volt Bukarestben, meghívták az idén Tokióba, Oslóba, Szentpétervárra, Pontederába, Szarajevóba és Szöulba. Az az újságíró, aki a tényeket elferdítve konkrétan színészverésről írt, néhány hónapja szexuális zaklatással vádolta az egyik színészünket. Azóta zajlik a per, mert a színész beperelte a portált és az újságírót, aki le is mondott a főszerkesztői posztjáról, de közben emberi életek, karrierek mehetnek tönkre hamis állítások miatt. Ha valaki bármilyen visszásságot észlel, azt természetesen ne hallgassa el, a vétkeseket felelősségre kell vonni minden esetben, de csak a pontos tényfeltárás után. Hamis vádak alapján ítélkezni erkölcstelen és veszélyes, mert a feljelentések, koncepciós perek alapján elítélt, meghurcolt és kivégzett ártatlanok idejét idézi vissza” – fogalmazott a direktor.

A teljes interjú a HVG-ben olvasható.

RelatedPost