Tompa Gábort és Mátray Lászlót is Uniter-díjra jelölték

2019 február 22. péntek, 17:20

Tompa Gábor rendezőt és Mátray László színészt is díjra jelölte a román színházi, illetve filmes szakma, amely külön-külön díjátadó gálán fogja kiosztani a tavalyi évben legjobbnak ítélt alkotásoknak és alkotóknak járó elismeréseket.

Mátray László az Egy másfél herceg (Un print si jumatate) c. filmben

Mátray László az Egy másfél herceg (Un print si jumatate) c. filmben

Tompa Gábort a Román Színházi Szövetség (Uniter) javasolta a legjobb rendezésért járó díjra, amit a kolozsvári alkotó A velencei kalmár című előadás színpadra állításáért érdemelt ki. A produkciót tavaly a Kolozsvári Állami Magyar Színház mutatta be. A román színházi szakma legrangosabb díjait jelentő elismeréseket tavasszal adják át. A Monica Andronescu, Oana Bors és Mircea Morariu színikritikusokból álló zsűri pénteken tette közzé a díjra javasoltak névsorát. A kolozsvári magyar rendező Victor Ioan Frunza és Alexandru Darie román rendezőtársaival lesz versenyben.

A legjobb előadásért járó díjra is három produkciót javasoltak. Erre az elismerésre a Radu Afrim által a bukaresti Nemzeti Színházban megrendezett Akasztottak erdejét, Andrei Serban által a bukaresti Metropolis Színházban színpadra állított Sirályát, valamint a Silviu Purcăretének a japán Negyedik Curuja Nanboku egyik műve által ihletett előadását javasolták. Ez utóbbit Purcărete a Nagyszebeni Radu Stanca Színházban rendezte. Az Uniter az idén életműdíjat ad Maia Morgenstern és Florin Piersic román színészeknek.

A román filmes szakma is közzé tette az éves díjkiosztó gálájára javasolt filmek és alkotóik névsorát. A díjra jelölt művészek között van a kézdivásárhelyi Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze és a budapesti Nemzeti Színház rendszeres vendégfellépője, aki a legjobb mellékszereplő színész elismerést kaphatja meg. Mátrayt az Egy másfél herceg (Un print si jumatate) című, Ana Lungu által rendezett filmben nyújtott alakításáért jelölték díjra. A legtöbb jelölést, 14-et a Morometii 2 című film kapta, amelynek rendezője Stere Gulea. A filmes szakma díjátadó gálája március 19-én lesz a bukaresti Nemzeti Színházban.

Forrás: MTI, Színház.org