A patkányok – Hauptmann-drámát rendez Zsótér Sándor Marosvásárhelyen

2019 február 24. vasárnap, 10:03

A Kossuth-díjas rendező első alkalommal dolgozik Erdélyben. Gerhart Hauptmann drámáját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeivel viszi színre. 

Fotó: Bereczky Sándor

Fotó: Bereczky Sándor

 A Tompa Miklós Társulat ajánlója:

Jette John gyerekre vágyik. A kisfia meghalt. 8 napos volt. A férje építőmester, szinte soha nincs otthon. Egy nap találkozik Paulina Piperkarckával. A lengyel cselédlány terhes. A vőlegénye elhagyta. Jette megveszi tőle a gyereket, és a sajátjának mondja. A hazatérő John nagyon meglepődik, de aztán átadja magát a váratlan örömnek. A szülés utáni sokkból magához térve, Paulinát furdalja a lelkiismeret, és látni akarja a gyereket. Jette elzavarja. Megbízza az öccsét, Brunót, hogy ijesszen rá a lányra. Bruno megöli Paulinát. Jette öngyilkos lesz. Johnék tragédiájához Hassenreuter levitézlett színigazgató családja, és maszek színi tanodája asszisztál. Jette takarítja a színigazgató jelmezkölcsönzőjét a padláson. Itt nézi végig Hassenreuter lánya, Walburga, Paulina vajúdását, és az apja találkáját régi szeretőjével. De ő is idevárja szerelmét, a színészethez vonzódó, kiugrott teológushallgatót, Spittát. És itt folyik komikusan ádáz vita a régi és új színházról.

Színész, rendező, dramaturg, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, osztályvezető tanára Budapesten. Pályája során előbb dramaturgként, majd rendezőként dolgozott jelentős magyarországi színházakban (Zalaegerszegen, Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben, Szegeden, Kecskeméten, Budapesten, stb.), miközben számos filmben is játszott (Szerencsés Dániel, Szellemidézés, Vonzások és választások, Hótreál, Ébredés, Fehér isten, Saul fia, A Viszkis). A Tompa Miklós Társulattal a 2018 márciusában tartott Showkeys miniévad meghívottjaként ismerkedett meg. Jelenléte, a társulattal való közös munkája a folyamatos újítás és megújulás jegyében jelentős állomás az intézmény életében.

Fotó: Bereczky Sándor

Fotó: Bereczky Sándor

Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német drámaíró neve első ízben szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház műsorán. A német naturalizmus egyik legjelentősebb alakjának tragikomédiájában, A patkányokban a szereplők közti konfliktus két síkon bontakozik ki: saját élethazugságaiknak válnak áldozatává, miközben zajlik a vita a régi és az új színházi formákról, az önmegvalósítás lehetőségeit kutatva.

Szereplők: László Csaba, Fülöp Bea, Kádár Noémi, Bartha László-Zsolt, Kovács Botond, Szabadi Nóra, Henn János, Kádár L. Gellért, Csíki Szabolcs, Galló Ernő, Berekméri Katalin, Varga Balázs, Simon Boglárka-Katalin, B.Fülöp Erzsébet, Meszesi Oszkár, Bartha László-Zsolt, Tollas Gábor. Rendező: Zsótér Sándor; Díszlettervező: Ambrus Mária; Jelmeztervező: Benedek Mari; Fordító-dramaturg: Ungár Júlia.

Fotó: Bereczky Sándor

Fotó: Bereczky Sándor

A premierre 2019. március 8-án, pénteken 19.30-tól kerül sor a Kisteremben. Érvényesek a Bernády György mecénásbérletek. Következő előadás: március 9., szombat 19.30.

14 éven felülieknek ajánlott előadás. Az előadáshoz a jelmezeket az Elizabeth Shine Outlet szolgáltatta. Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251), a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) valamint online, a www.biletmaster.ro honlapon.