Az áldozattá válásról készített előadást az András Lóránt Társulat

2019 február 25. hétfő, 17:15

Az András Lóránt Társulat az évad negyedik bemutatójára készül: március 1-én mutatja be Farída című előadását, amelynek rendező-koreográfusa Macaveiu Blanka.Az általa vezetett Navarra Dance tánccsoport néhány tagjával, illetve néhány külsős táncossal kiegészülve a társulat új előadásában Szabó Franciska, Pop George, Deák Orsolya, Ruszuly Ervin, Márton Emese, Colceriu Carmen, Demény Orsolya, Dávid Adrienn, Hodos Nikolett és Ábrám Zsuzsa szerepel.

Fotó: Bereczky Sándor

Fotó: Bereczky Sándor

Az alkotók a próbafolyamat első lépéseként, 2019. februárjában néhány napos intenzív műhelymunkán vettek részt Kozma Gábor Viktor vezetésével, amelynek élményeiről a társulat Facebook-oldalán megosztott videóban számolnak be a résztvevők.

A készülő új előadás kiindulópontjául egy megtörtént eseményeken alapuló regény szolgál: Farída egy tizennyolc éves jazídi lány, aki 2014-ben az Iszlám Állam fogságába került. A rabság borzalmas pillanataitól bátorsága és kitartása révén megszökik, és bár kiszabadul, a tábor lelki és fizikai terrorja mindörökre meghatározza életét.

“Az előadásban az áldozat szemszögéből közelítek a történethez, arra keresve választ, hogy vajon a szabadulás után hogyan lehet, ha egyáltalán lehetséges feledni az erőszak, az árucikként való létezés borzalmas tapasztalatát? Mely sebeket gyógyíthatja be az idő múlása? A Farída nem tér el az eredeti történet elmesélésétől, azonban a jezídi nép vallásán és kultúráján túlmenően, egy univerzálisabb keretbe szeretném helyezni. Az elmúlt évek megrázó történései rádöbbentettek: nem vagyunk biztonságban! Bármelyikünk áldozattá válhat, ahogy bárki kerülhet egy súlyos erőszaktevő kezei közé is. Farída története az áldozattá válás őszinte vallomása” – mondta Macaveiu Blanka rendező.

A március 1-i bemutatót követően március 2-án és 3-án, ugyancsak este 7 órától tekinthető meg az előadás a társulat marosvásárhelyi székhelyén, a Brăila utca 10. szám alatt, a régi zsinagóga épületében. Jegyeket a helyszínen lehet vásárolni, előzetes jegyfoglalás a 0754 782 216-os telefonszámon lehetséges.