Jordi Garcelán kétszer – Villáminterjú Csábi Anna rendezővel

2019 február 26. kedd, 13:56

A Thália Színházban áprilisban megrendezésre kerülő Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében két Galcerán-mű is színre kerül. A hazánkban is népszerű kortárs katalán író Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadását a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának közös produkciójában tekinthetik meg, Csábi Anna rendezésében, akit a darabválasztásról kérdeztünk.

Nagyobb kihívást, más típusú kihívást jelent egy kortárs-mű rendezése, mint egy klasszikus darabé?

– Egyértelműen más típusú kihívás kortárs művet rendezni, az biztos. Nagyobb a kockázat – egy klasszikus remekművel nehezebb bukni, hiszen nem véletlenül időtálló, már évszázadok bizonyították, hogy témája megkerülhetetlenül fontos. Ugyanakkor a kortárs szövegeket általában könnyebb mondaniuk a színészeknek, mert a nyelvezet is mai, és ugyanígy a néző is egyszerűbben megérti. Nagy kihívás volt ebben az előadásban az egyértelműen vígjátéki szerkesztés is – korábban soha nem csináltam kifejezetten szórakoztató előadást.

Ön javasolta ezt a darabot? 

– Mikor véletlenül elolvastam ezt a drámát, azonnal beleszerettem. Mi Temesváron alapvetően komoly előadásokat játszunk, ütközik művészetpolitikánkkal a szórakoztató előadás gondolata, ugyanakkor hiányzik a színészeknek az önfeledt játék. Ebben a drámában egy nagyszerű lehetőséget láttam, hiszen úgy szórakoztat, hogy közben igen fontos társadalmi problémáknak mutat görbe tükröt anélkül, hogy didaktikussá válna. Javasoltam az igazgatómnak, illetve a szatmári igazgató úrnak, hogy csináljuk meg együtt, csapatépítő koprodukció gyanánt, és elkezdtem összeszervezni egy csapatot hozzá, akik szívesen megcsinálnák velem – így jött létre az előadás, tulajdonképpen önszorgalomból.

Az egy helyszínen játszódó, lehengerlő humorú, társadalmi kérdéseket is feszegető mű tavaly novemberben került bemutatásra. A Szemle keretében április 11-én láthatják 19:30-tól az Arizona Stúdióban.