Terméketlen szépség – Fizikai színházi premier Székelyudvarhelyen

2019 március 31. vasárnap, 16:42

Április 1-jén fizikai színházi bemutatóval várja közönségét a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház.

Terméketlen szépség - próba / Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Terméketlen szépség – próba / Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Andrea Gavriliu koreográfus-rendező munkáját a tavalyi DráMa kortárs színházi találkozón láthatta a székelyudvarhelyi közönség, így ezúttal is sikerre számít a Tomcsa Sándor Színház vezetősége – árulta el Nagy Pál színházigazgató. Andrea Gavriliu Sepsiszentgyörgyön született, Bács Miklós osztályában végzett színészként, majd Karácsonkőn „színészkedett” – fogalmazott Zakariás Zalán, az udvarhelyi intézmény művészeti vezetője.

“Andreát már akkor is inkább a koreográfia vonzotta, felismerte, hogy nagyon erős színházi pillanatokat nemcsak szöveggel, hanem mozgással is meg lehet fogalmazni. Az ő általa képviselt stílus, műfaj azonban továbbmegy a mozgásszínház gyűjtőfogalmán” – magyarázta a művészeti vezető, kifejtve: a számunkra újszerű műfaj neve a fizikai színház. A stílus Romániában ugyan kevéssé ismert, Európa-szerte azonban vannak olyan társulatok, amelyek már a nyolcvanas évek óta ezt az előadásmódot használják.

Terméketlen szépség - próba / Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Terméketlen szépség – próba / Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Andrea Gavriliu a fizikai és a mozgásszínház közti különbséget igyekszik hangsúlyozni munkáiban. “A fizikai színház a szöveget, narrációt is használ mindazon dolgok kifejezésére, amelyeket esetleg a testtel nem tud elmondatni” – magyarázta az alkotó. A narráció megalkotásában, a szerelem különböző arcainak bemutatásában irodalmi forrásokból inspirálódott: a karnális, testi szerelemről Charles Bukowski erotikus versei nyomán, a beteljesülésekről Bertrand Russel boldogság-filozófiája alapján, a téma ironikus vetületéről pedig Radu Paraschivescu munkájából.

A produkció jelmez- és díszlettervezője Alexandru Petre m.v., a zene Mihai Dobre munkája. A bemutató előadás április 1-én, este 7 órától lesz a Művelődési Ház nagytermében.

Forrás: szekelyhon.ro