50. előadásához érkezett Bogdán Zsolt Ady-estje

2019 április 17. szerda, 20:32

Április 14-én 19 órától Budapesten, Fischer Iván Lakásszínházában játszották a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkcióját, a „Függök ezen a zord életpárkányon…” című Ady-estet. A vasárnapi előadással kapcsolatban érdekesség, hogy ez volt az ötvenedik a 2013/2014-es évadban bemutatott produkcióból.

Bogdán Zsolt

2014. Április 10-én Szatmárnémetiben hangzott el először: „Itthon vagyok!” Ezekkel a szavakkal indul a Szugyiczky István által szerkesztett és rendezett „Függök ezen a zord élet-párkányon” című Ady-est szövegkönyve, mely megkísérli egy ellentmondásos ember fiatalon elgurult életét nyolcvan percbe sűríteni és a  hol szerethető, hol elviselhetetlen, hol nyugtalan és szenvedő Ady Endrét megmutatni.

Szugyiczky István színművész, a Szatmárnémeti Harag György Társulat Örökös Tagja több sikeres pódiumest szerkesztő-rendezője. Olyan költői “arcképeket” mutatott meg ezeken az esteken amelyek hozzátettek az életművekhez olyan kevéssé ismert adatokat is, melyekkel gazdagabbak lettünk. Az ő Márai-, Reményik-, Radnóti-, Dsida-, Wass Albert-, Páskándi-estjei maradandó élmények mindannyiunk számára.

Adyt megmutatni, megszólaltatni csak nagyon ihletett állapotban, érzékenyen, sokszínűen, eszelős-vadsággal, finom-simogatással, suttogó-öleléssel, és ordító-fájdalommal lehet. Ehhez az istenien istentelen kísérlethez sikerült megtalálni az erdélyi színjátszás egyik legkiemelkedőbb tehetségű színművészét, a kétszeres UNITER, és Jászai Mari-díjas érdemes művészt, a kolozsvári társulat tagját, Bogdán Zsoltot. Kettejük közös gyötrődésének eredménye, hogy igazi művészi előadássá nőtt a „Függök ezen a zord élet-párkányon” című művészest.

„Adynak elég bármelyik publicisztikáját kinyitni és máris a mában érzi magát az ember. Elég nagy vészharang volt a magyar irodalomban, aki azért aktuális ma is, mert az igazat mondja. A világ alapjában véve semmit nem változott azóta” – így ajánlja az estet Bogdán Zsolt, az előadás szereplője.

A bemutató és a jubileumi előadás között többezer költészetet kedvelő lelkes néző láthatta az estet Szatmárnémeti és Kolozsvár mellett – többbek között – Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Nagyszebenben, Temesváron, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. Az előadást gyakran hívták Magyarországra is. Gödöllőn , Pécsett, Taljándörögön és Budapesten is több helyszínen volt látható az est, például a Vígadóban, a Radnóti Színházban, a Klebelsberg Kultúrkúriában és most Fischer Iván Lakásszínházában.