Véget ért a VII. HolnapUtán Fesztivál

2019 május 07. kedd, 17:11

Csaknem kétezer néző, telt házas és vastapssal ünnepelt előadások, népszerű koncertek: így összegezhető a Szigligeti Színház által hetedik alkalommal megszervezett HolnapUtán Fesztivál. A fiatal alkotókat középpontba helyező seregszemle öt napja alatt három ország nyolc társulatának tizenkét előadását láthatta a közönség.

Az előadásprogramban a budapesti, kolozsvári és marosvásárhelyi színművészeti főiskolák hallgatóinak produkciói is helyet kaptak, ugyanakkor olyan elismert színházi műhelyek is színpadra léptek, mint a Harag György Társulat, a Miskolci Nemzeti Színház, az Örkény Színház, vagy a kolozsvári független Váróterem Projekt.

Idén először kapott meghívást a fesztiválra és először vendégszerepelt Nagyváradon vajdasági magyar színtársulat: a Kosztolányi Dezső Színház egy stúdió előadással, illetve a Felhő a nadrágban című nagytermi produkcióval mutatkozott be a váradi közönség előtt.

A fesztivál előadáskínálata mellett a szervezők szakmai workshopokat is hirdettek: a Novák Eszter által vezetett műhelyfoglalkozáson budapesti, marosvásárhelyi és kolozsvári színészhallgatók vettek részt. Május 3-4. között első alkalommal hirdetett művészeti titkárok számára találkozót a Magyar Színházi Szövetség, amelyen hat színház tizenhat művészeti munkatársa dolgozott együtt Ungvári Zrínyi Ildikó egyetemi oktatóval, illetve Takács Gáborral, a budapesti Káva Kulturális Műhely művészeti vezetőjével.

A VII. HolnapUtán Fesztivál koncerthelyszínéül a Moszkva Kávéház szolgált: fellépett a Pink Mojos és a Kaukázus együttes, illetve a fesztivál harmadik napján a Szigligeti Színészzenekar adott koncertet.