Ünnepek háza – Kányádi Sándor előtt tiszteleg a Csíki Játékszín új előadása

2019 május 18. szombat, 16:50

A 2018–19-es színházi évad utolsó nagyszínpadi előadását, Kányádi Sándor Ünnepek háza című színművét május 17-én mutatták be Csíkszeredán.

Fotó: Gábos Albin / szekelyhon.ro

Fotó: Gábos Albin / szekelyhon.ro

Kányádi Sándor születésének 90. és halálának első évfordulója közé időzítette a Csíki Játékszín az aktuális színházi évad utolsó nagyszínpadi előadásának, Kányádi Sándor Ünnepek háza című színművének bemutatóját. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő írói munkásságából két színházi darab született, ezekből, illetve Sándor bácsi ismertebb verseiből és a vele készült interjúkból hozott létre előadást a Csíki Játékszín.

A színmű Kányádi Sándor Ünnepek háza és Kétszemélyes tragédia című színházi darabjainak összefésüléséből jött létre. Előbbi lett többek között a címadó, de utóbbi képezi az előadás gerincét. Kányádi Szilárd rendező – aki egyébként színészként is megjelenik majd a darabban, és nem mellesleg Kányádi Sándor távoli rokona – elmondása szerint egyik fő céljuk az volt, hogy bemutassák az 1989 előtti időszakot, és ezzel együtt Sándor bácsit is, aki a folyamatos megfigyelések és üldözések ellenére is túlélte az említett korszakot.

A rendező hozzátette: az említett kornak megfelelően Kányádi Sándort is megfigyelték, lehallgatták és jelentettek róla, a hivatalos adatok szerint 1958 és 1989 között 16,5 kilogrammnyi papíranyag gyűlt össze róla. Eredetileg úgy tervezték, a költő is láthatja majd a műveiből megálmodott darabot, de tavalyi halála miatt sajnos erre már nincs lehetőség.

Forrás: szekelyhon.ro