Történelmi helyszínen vendégszerepel a Mária főhadnagy

2019 május 26. vasárnap, 17:19

Május 27-én két előadás erejéig Aradon látható Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje amelynek bemutatója március 14-én volt a Békéscsabai Jókai Színházban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója jegyében.

Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

Bár a műfaj szabályai szerint happy enddel végződő operettből kimaradtak a főhős életének tragikus fordulatai, annyit el kell mondani, hogy Arad nem csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetében fontos ás tragikus helyszín, hanem komoly szerepet játszott a férfiruhába bújt, Lebstück Máriának, azaz Mária főhadnagynak az életében is, aki nő létére főhadnagyi rangig vitte a szabadságharc honvédseregében. Lebstück Máriát ugyanis a szabadságharc leverése után az elfogott honvédtisztekkel együtt az aradi várban tartották fogva, itt született meg fia, Jónák Pál is. Mária hat hónapnyi raboskodás után szabadult, de kiutasították Magyarországról.

Az előadás a Budapesti Operettszínház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház együttműködésében valósul meg. A produkcióban Mária főhadnagyként Bori Réka látható, az előadás főbb szerepeit Domoszlai Sándor, Kállay Bori, Virágh József, Peller Károly, valamint Steinkohl Erika és Bodor Szabina alakítják. A darab rendezője Seregi Zoltán, társrendezője Bozsó József. Az előadásban közreműködnek a Magyar Zenés Színház táncosai valamint, a Békéscsabai Jókai Színház színművészei és színiiskolásai.

Az aradi előadás után Egerben, majd a Szarvasi Vízi Színházban vendégszerepel a Mária főhadnagy. Ezt követően pedig a színházak együttműködési megállapodása alapján 2019 október 4.-én a Veszprémi Petőfi Színházban mutatják be a darabot.