Écsi Gyöngyi kapta a felvidéki Tehetségnagykövet-díjat

2019 június 04. kedd, 16:34

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége az V. Felvidéki Tehetségnapon Écsi Gyöngyi hetényi református lelkész-előadóművésznek adta a az idei Tehetségnagykövet-díjat.

Az idei Tehetségnagykövet-díjat Korpás Éva és Vadkerti Imre után Écsi Gyöngyi, Hetényen élő bábos mesemondó, népdalénekes, forgatókönyvíró, rendező, lelkész és hitoktató kapta. Sokrétű munkásságát Vörös Mária, az SZMPSZ országos alelnöke méltatta.

Écsi Gyöngyi

Kora ifjúságától énekelt, táncolt, tagja volt többek között a Ghymesnek. Énekesként, előadóművészként Európa több országában számos fellépést tartott, tucatnyi hanghordozón énekelt, 3 önálló lemeze jelent meg, meseszínházat alapított, televíziós műsorokban szerepelt, miközben népdalgyűjtőként is tevékeny volt. 2007-ben elsőként részesült Mikola Anikó-díjban. Ő egyszerűen mesemondónak tartja magát. Árad belőle a népi kultúra, az emberek szeretete, a nyugalom, a harmónia. Hitelessége, egyénisége kisugárzása magával ragadja a gyermekeket, felnőtteket egyaránt, mert a hétköznapokban is azt képviseli, amit a színpadon… – hangzott el.

“Szépapáink és elődeik történetei megérintik a lelkünket, s megmutatják nekünk, hogy hová tartozunk. Azt is elárulják, hogy melyik utat kell választanunk a megmaradásunk érdekében. Nem utolsó sorban megerősítenek minket a hitünkben, hogy ha a Jóisten e tájra magyar embernek teremtett bennünket, akkor a szülőföldünkön magyarként kell élnünk, megmaradnunk és gyarapodnunk. Meglepetésként ért e díj, és nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy én kaptam. Megerősít engem abban a tudatban, hogy jó, szép és szükséges mindaz, amit csinálok – lelki hasznára lehetek közösségünknek. Erre vagyok hivatva, és sosem szeretnék olyat csinálni, ami csak a saját javamra válik. A jövőben is mindazt megteszem, ami tőlem telik, továbbra is szolgálni szeretném a felvidéki magyarságot” – mondta el Écsi Gyöngyi.


Forrás: ma7.sk